Sancions exemplars en el cas dels obrers peruans

El departament de Treball està ultimant dos expedients contra dues empreses -una és Casyre, la facilitadora de la mà d’obra suposadament des del Perú- i busca la complicitat d’Immigració per adoptar mesures per deixar clar que hi ha pràctiques que no es poden tolerar de cap manera

Se sancionarà dues empreses del sector de la construcció i n'hi ha una tercera que va pel mateix camí.
Se sancionarà dues empreses del sector de la construcció i n'hi ha una tercera que va pel mateix camí. ARXIU

El departament de Treball està ultimant dos expedients sancionadors contra dues empreses -una és la peruana Casyre i l’altra és una societat andorrana- que haurien comès presumptament múltiples irregularitats en la contractació d’obrers peruans per al sector de la construcció. El ministeri pretén adoptar “sancions força exemplars” vist que hi ha irregularitats que fins i tot les pròpies empreses, davant les evidències, han hagut de reconèixer sense dilacions. Hi ha en curs un tercer expedient que molt probablement també acabarà amb sanció però que està en una fase més incipient.

La ministra responsable de l’àrea de Treball, Conxita Marsol, ha reconegut en manifestacions a l’Altaveu que s’estan acabant de perfilar els dos primers expedients oberts, que ja han superat la fase d’al·legacions a la qual tenien dret les empreses implicades i que ara ja estan en el darrer tram de redacció de la proposta de sanció. Òbviament, ha recordat la titular ministerial, hi cabran tots els recursos escaients previstos en la llei perquè “som un Estat de dret”. Però els dos expedients “seran exemplars perquè les coses s’han de fer bé”.

“Hi ha incompliments que elles mateixes -referint-se a les empreses- els reconeixen”, ha indicat Marsol, que en cap cas s’ha referit a cap nom de cap societat. Tampoc ha volgut anticipar quina serà la multa, que inclourà de ben segur una sanció econòmica, perquè s’està acabant de perfilar, perquè primer s’ha de comunicar als interessats i, també, perquè la ministra voldria poder incloure unes mesures cautelars per a les quals cal la complicitat del ministeri d’Interior des del seu vessant al control immigratori.

Un operari del sector de la construcció.

Relacionat

Obrers peruans, “indefensos” davant els abusos per part de l’empresa que els va contractar

Un dels reptes seria poder prohibir a l’empresa suposadament incomplidora -i Marsol ha deixat clar que la immensa majoria d’empreses i empresaris compleixen amb les seves obligacions “igual com també hi ha treballadors que no fan les coses bé”-, de forma cautelar, continuar subministrant personal, mà d’obra, “mentre no demostri que ho està fent bé”. Marsol no ha volgut anar més enllà atès que és una qüestió que ha de consensuar amb la seva companya Ester Molné.

Però sí que ha deixat clar que no costa tant fer les coses bé perquè la normativa en relació amb els treballadors desplaçats és molt clara i relativament senzilla. I en aquest sentit no hi ha dubte que aquests obrers han de cobrar el que fixa la normativa al Principat, que mai comporta un salari inferior del que està percebent els operaris que s’estan de forma permanent al país. Alhora, també ha exposat Marsol, aquesta modalitat contractual també permet donar solucions en un moment de manca de mà d’obra al país. I la permet aportar per a projectes concrets sense engruixir la nòmina de treballadors que necessiten residir permanentment al país.

DUES DENÚNCIES

En relació amb el denominat cas dels treballadors peruans, Marsol sí que ha lamentat que hi hagi por a denunciar. En aquest sentit, la ministra ha explicat que només hi ha dues denúncies formals. I els expedients que ara estan en fase de resolució s’han activat d’ofici des de Treball veient el conjunt d’indicis que han anat apareixent els darrers mesos especialment als mitjans de comunicació.

Els representants de l'ACODA sortint de la reunió amb els ministres.

Relacionat

Preocupació per la cessió incontrolada d’obrers peruans entre empreses del Principat

“No denuncien, no hi ha denúncia, ens trobem amb aquest problema”, ha lamentat Marsol alhora que ha reconegut que “ara és difícil fer una denúncia”, per la qual cosa “hem de trobar la manera” de facilitar fórmules, per exemple, a través de la pàgina electrònica de Tràmits de Govern. El que es vol evitar -o el que no s’implementarà- serà que la denúncia pugui ser anònima. Però sí que es buscaran fórmules per facilitar més informació a aquests treballadors, als obrers desplaçats, i fer notar que l’administració està al seu costat. “Que ells vegin el departament de Treball com un lloc amic amb persones que els acompanyen.”

Comentaris (12)

Trending