Preocupació per la cessió incontrolada d’obrers peruans entre empreses del Principat

Treball té oberts vuit expedients per abusos laborals i mancances de seguretat en la construcció, els dossiers afecten a quatre empreses diferents, algunes d’associades a l’ACODA, que aquest migdia s’ha compromès a ser més proactiva en facilitar dades a l’administració

Els representants de l'ACODA sortint de la reunió amb els ministres.
Els representants de l'ACODA sortint de la reunió amb els ministres. Toni Solanelles

El departament de Treball té oberts vuit expedients a quatre empreses diferents per abusos relatius a la situació laboral de treballadors del sector de la construcció o per incompliments en matèria de seguretat i higiene en el treball. Així ho han exposat els ministres en funcions de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, i de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. Els dos titulars ministerials i el responsable de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, s’han reunit aquest migdia amb diversos responsables de la patronal del sector.

Els representants governamentals i els de l’Associació de Contractistes (ACODA), amb el seu president al capdavant, Josep Roca, s’han trobat per compartir les accions que està duent a terme l’administració per vetllar pel compliment normatiu de les empreses del sector perquè, com ha reconegut Gallardo, “s’estan donant situacions que no són tolerables”. Segons els ministres, l’ACODA s’hauria mostrat del tot col·laborador i s’hauria compromès a facilitar dades a l’administració per poder facilitar els controls i evitar excessos il·legals.

Lliteres al menjador d'un dels àtics que l'empresari detingut divendres havia llogat el 2021 a Canillo.

Relacionat

L’administració fa quinze mesos que sabia dels ‘pisos pastera’ per a obrers peruans

Dels vuit expedients, quatre tenen a veure amb la qüestió laboral (excés d’hores treballades, per exemple) i els altres quatre versen sobre aspectes relatius a mancances de seguretat. El titular d’Interior ha deixat clar que d’expedients que tinguin rellevància penal per abusos en les condicions de vida només hi ha el que va derivar en la detenció d’un empresari divendres de la setmana passada. En relació amb els vuit expedients administratius oberts s’han pres les 42 declaracions a peu d’obra que va anunciar aquest dimecres el ministre portaveu, Cesar Marquina, en la compareixença posterior a la reunió del consell de ministres.

MOBILITAT

Jordi Gallardo ha deixat clar que els expedients que estan en curs actualment i sobre els quals s’està en fase de recollida de dades no tots tenen a veure amb treballadors subcontractats. El ministre sí que ha admès que un dels problemes es dona amb aquestes empreses foranes que vénen a fer prestació de serveis per a una companyia local i, després, “hi ha certa mobilitat” i, per tant, s’escapen dels marges de la llei. La dificultat, ha recordat el titular de Treball, és poder aturar aquells que “aprofiten les escletxes legals”.

Bastides en una de les obres en què ha participat l'empresa del detingut i ara processat.

Relacionat

Acusat de tenir tretze persones allotjades en males condicions en un espai de 180 metres quadrats

“Jo no diria que s’ha escapat res de les mans”, ha indicat el ministre, que ha especificat que “tu pots fer la norma i hi ha persones físiques o jurídiques que troben l’escletxa de la norma i estiren les costures”. Segons Gallardo, l’ACODA “són els primers interessats que no passi això” i per això la patronal s’hauria compromès a comunicar als afiliats que s’ha de comunicar qualsevol canvi. I és que segons el responsable ministerial, hi ha treballadors que “venen per una prestació d’obra i servei, que haurien d’estar prestant en un lloc concret, i no romanen en aquell lloc sinó que hi ha una certa mobilitat”.

És a dir, “hi ha desplaçament” de personal o cessió del mateix, una qüestió que no és legal i que dificulta el control i la inspecció d’aquestes persones que vénen a treballar al país de forma aparentment temporal i amb contractes d’empreses foranes. D’aquí que s’estiguin promovent canvis reglamentaris per “posar més dificultats” a les empreses foranes que operen al Principat vist que caldrà, ha insistit Gallardo recordant que ja ho va dir davant el Consell General, modificacions legislatives fins i tot de més calat de les que ja va proposar el grup parlamentari socialdemòcrata a través de la consellera Judith Salazar.

52692795685 7d30063839 o
Un moment de la reunió al ministeri d'Economia. | SFGA

La patronal hauria assegurat al Govern que és la primera interessada en resoldre la qüestió perquè afecta la competitivitat de les empreses andorranes. Sobre les condicions de vida que ofereixen aquestes companyies estrangeres als seus operaris, el ministre d’Interior ha afirmat que l’únic cas que s’ha detectat és dels àtics de la carretera de Prats, a Canillo. I que no han rebut cap denúncia de cap treballador. Sobre el fet que realment la situació abusiva a nivell de condicions d’allotjament s’estigui donant a la Seu, Rossell ha reconegut que també això necessitarà de canvis legals.

Si mai s’impulsen modificacions legislatives, “tots aquelles persones desplaçades hauran d’estar contractades per empreses que es regeixen per Dret europeu o de societats de Dret andorrà” i no pas com ara, que aquests treballadors subcontractats tenen els contractes firmats amb empreses peruanes que tenen unes altres exigències. Un altre dels aspectes que s’ha tractat amb l’ACODA i que s’ha convingut que s’ha de regular més específicament són aquelles companyies que es fan passar per constructores quan, en realitat, només presten mà d’obra i, per tant, cal que s’acullin a una regulació relativa a empreses de treball temporal.

Comentaris (13)

Trending