Jover evita donar pistes de quin podria ser l’increment dels salaris i els lloguers

El titular de Finances només assegura que hi haurà una correlació entre els paràmetres relatius a sous i arrendaments i que si els agents econòmics no es posen d’acord el Govern imposarà unes revaloritzacions concretes que no precisa tot i la ‘pressió’ del PS

Eric Jover en el seu lloc a l'hemicicle del Consell General.
Eric Jover en el seu lloc a l'hemicicle del Consell General. DEMÒCRATES

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha fet aquesta tarda d’interrogador. I com molts interrogadors, no ha aconseguit el seu objectiu. El ministre de Finances, Eric Jover, no ha donat cap pista de quin pot ser el percentatge d’increment que s’aplicarà el proper exercici als salaris i als preus de lloguer. El titular ministerial ha deixat entreveure que no té perquè l’augment el mateix el que s’apliqui sobre els sous que en relació als arrendaments. Però no ho ha acabat d’aclarir.

Pere López ha posat sobre la taula del Consell General les dificultats econòmiques que hi ha producte de l’inflació actual i ha lamentat la deixadesa arbitral, per dir-ho així, que estaria fent en el marc del Consell Econòmic i Social (CES) el Govern, ja que considera que “el paper de l’executiu ha d’anar més enllà de convocar reunions”. El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha mostrat “preocupació amb el descontrol” que al seu parer té el Govern amb la redacció d’algunes normes. En aquest sentit, Jover sí que ha admès que “no havíem estat prou clars” en la redacció d’alguns preceptes legals.

Però per la resta, i així ho ha retret López, no ha dit res de clar. El titular de Finances, que tampoc no ha deixat clar sobre quins salaris s’imposarà un increment -si només el mínim, el mitjà o tots-, ha afirmat que estan a l’espera de les reunions del CES i si els agents socioeconòmics es posen d’acord sense que hi hagi d’haver una intervenció de l’administració. Per tant, i per ara, el Govern “posposa” la decisió sobre l’increment dels preus del lloguer malgrat que sobre aquest aspecte “hi ha d’haver una correlació en funció de la política salarial” que finalment hi hagi.

El president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha afirmat rotundament que l’increment ha de ser el mateix per als sous i per als lloguers

Si no hi ha acord entre patronal i sindicats, si no hi ha un pacte de rendes, el Govern imposarà els increments que cregui escaient. Però serà “a posteriori”, sense “marcar” cap percentatge sobre la revalorització ara per ara. Pere López li ha deixat clar a Jover que el PS ja ha establert una proposta clara: l’increment percentual dels salaris ha de multiplicar per quatre el dels lloguers. I ha recordat al ministre que si equiparen l’augment de sous amb el dels arrendaments, la correlació seria del 100%.

Eric Jover, que ha tornat a insistir que s’està a l’expectativa de com acaba l’IPC al final d’any, ha deixat clar que “empentarem tot el que sigui possible per arribar a un acord transversal que seria el millor”. I de les seves paraules ha semblat que no necessàriament l’augment salarial i de lloguer ha de ser igual. De fet Jover ha insistit que la revalorització del preu dels lloguers haurà de fer-se tenint en compte l’IPC del 2022 i l’increment salarial que finalment s’apliqui. I ha comentat que segurament caldrà augmentar sous més enllà del salari mínim.

Però la porta que tímidament hauria obert el ministre l’ha tancat clarament el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, que ha afirmat rotundament davant les càmeres d’ATV que l’increment ha de ser el mateix per als sous i per als lloguers. Una altra cosa és que “es pugui moderar” en relació amb l’IPC i que no s’hagi de traslladar tota la inflació als augments.

Comentaris (6)

Trending