Govern replanteja la política de quotes per restringir les contractacions temporals

Amb la voluntat de frenar el creixement turístic, diversos responsables de l’administració ja han comunicat als sectors econòmics la voluntat de tornar a l’escenari que hi havia al 2017 i els ha demanat dades per perfilar la decisió definitiva

L'hostaleria i la restauració serien dels sectors més afectats.
L'hostaleria i la restauració serien dels sectors més afectats. ARXIU

El cap de Govern, Xavier Espot, ho va dir no fa pas massa temps: caldrà frenar el creixement turístic si es vol mirar d’evitar l’agreujament de qüestions com la manca d’habitatge o de recursos naturals que comencen a anar, segons com, escadussers. Primera mesura de calat que hi ha sobre la taula? Retornar al sistema de quotes laborals que hi havia el 2017. I això vol dir posar més filtres, fer més restrictives del que ho han estat els darrers anys les contractacions temporals. La mesura, que ja ha estat plantejada formalment als sectors econòmics implicats, ha causat molta inquietud.

Més encara: hi ha molts grups empresarials dedicats especialment al món de la restauració i l’hostaleria que estan esparverats i consideren que l’administració els està fent una mala passada atès que, alguns d’ells, havien fet previsions comptant amb una mà d’obra que potser ara no podran renovar depenent de quina sigui la solució final que es plantegi des de l’administració. La decisió última no està presa del tot. Però gairebé. I Espot, Conxita Marsol, Ester Molné i companyia estan decidits a posar mecanismes per mirar de contenir l’arribada de més persones al país. Especialment de segons quins sectors i de segons quins nivells formatius i salarials, és clar.

Responsables d’Immigració, Treball i Turisme ja han mantingut un contacte informatiu amb representants sectorials i els han sol·licitat dades

Representants de diverses associacions patronals van tenir aquest divendres una reunió amb responsables de diferents ministeris i departaments -Immigració, Treball i Turisme essencialment- on se’ls va exposar que el Govern està plantejant, en el marc d’intentar frenar el consum de recursos que comencen a escassejar o el país ja en va faltat (i l’habitatge és un element clau en aquesta decisió), un canvi molt significatiu en matèria de contractacions i quotes. Especialment, és clar, de contractacions temporals.

Les fonts consultades han reconegut que hi ha malestar en diversos sectors. I és que, segons les fonts, “és més que probable que tornem al que teníem al 2017”. I què suposaria tot plegat? “Això comportaria que les contractacions de temporers que es fessin per la temporada d’hivern hagin de respectar en finalitzar aquesta que es troba en curs, els cinc mesos que indica la llei, abans de ser contractats de nou i que per tant no puguin ser contractats per la temporada d’estiu”. De la mateixa manera “els contractats a l’estiu no podrien ser contractats per l’hivern”. A més, segurament s’aboliria la ben o mal anomenada quota d’estiu que ha operat un parell d’exercicis.

Turistes passejant per Vivand durant les festes de Nadal.

Relacionat

Govern planteja limitar l’expansió del sector turístic

És un canvi de regles de joc molt important. I que s’està acabant de polir perquè no fa pas tants mesos que l’administració central havia apostat per un altre camí. Així, i “donat el compromís que Govern va agafar a l’inici de la present temporada, si que s’intentarà respectar que tots aquells que ja tenim i que vam acordar amb els treballadors que a la finalització de la present temporada d’hivern passarien a quota general, es puguin igualment passar”, han explicat les fonts consultades.

El que hi ha sobre la taula comportaria que les contractacions de temporers que es fessin per la temporada d’hivern hagin de respectar en finalitzar aquesta que es troba en curs, els cinc mesos que indica la llei, abans de ser contractats de nou

Amb tot, i per adoptar la decisió definitiva, els responsables de l’administració han demanat a cada associació professional, a cada patronal sectorial, que durant la setmana que ve facin arribar a Govern tres o quatre dades que, posades en comú pels representants ministerials, hauran de permetre emmarcar l’abast de tot plegat i contribuirà en la decisió de restringir més o menys la política de quotes i contractacions. Les dades que es demanen són fonamentalment poder saber quants treballadors té cada empresa amb qui s’acordés a l’inici del curs que serien passats a la quota general i es manté la voluntat de fer-ho; i quants treballadors perdria cada empresa si no es passa a quota general al final d’aquesta temporada.

Cada associació, on el neguit majoritàriament és important, s’ha d’encarregar d’obtenir les dades dels seus afiliats perquè l’administració pugui calcular l’abast, l’impacte que tindria la restricció plantejada i, d’aquesta manera, es pugui modular més o menys. I ser més estricte o mirar de buscar alguna solució intermèdia i transitòria abans de tornar al sistema que marca de forma clara la legislació que els darrers anys s’havia anat ‘tunejant’ gràcies als reglaments de quota.

Comentaris (21)

Trending