Front comú per posar fre al treball en negre

Argentinos en Andorra demana la implicació de tot el col·lectiu llatinoamericà i també de l’administració per assegurar que cap empresari imposi, per exemple, a fer proves laborals sense cap mena de cobertura

En el món de la restauració es donen no pocs casos en què es posen a prova els treballadors sense cap garantia.
En el món de la restauració es donen no pocs casos en què es posen a prova els treballadors sense cap garantia. ARXIU

“Hem de fer pinya per acabar amb la situació de treball en negre que a Andorra es dona, com a tot arreu.” L’afirmació és del portaveu i cara visible de l’associació Argentinos en Andorra, Marcelo Ponce, que ha encetat una campanya entre els residents argentins i d’altres compatriotes del seu país que tenen intenció de traslladar-se a treballar al Principat -o almenys a buscar-hi feina- per tal que sàpiguen que “treballar sense contracte” no està previst en la legislació.

Ponce i el seu col·lectiu fan una crida que va més enllà dels ciutadans argentins. Aplega tot el col·lectiu llatinoamericà i, realment, voldrien la implicació de qualsevol treballador i de l’administració. “L’abús dels empresaris sí que existeix. I més enllà que els empresaris facin mala praxi, el que hem d’aconseguir és que els treballadors no puguin mai justificar un treball en negre per un desconeixement de la llei que acaba fent costat a l’abús.”

“L’abús dels empresaris sí que existeix. I més enllà que els empresaris facin mala praxi, el que hem d’aconseguir és que els treballadors no puguin mai justificar un treball en negre per un desconeixement de la llei que acaba fent costat a l’abús”

El màxim responsable d’Argentinos en Andorra reconeix que ja al seu dia, quan va comunicar al departament d’Interior, el nom d’un seguit d’empreses, d’establiments, que “no feien bé les coses”, va veure com persones de qui pensava gaudir de la seva amistat li van començar a girar l’esquena. “Donar la cara sovint porta més problemes que no pas et permet fer amics”, apunta, alhora que celebra que en aquell moment l’administració va actuar amb celeritat i va fer les inspeccions i controls necessàries.

Lamenta, diu Ponce, que hi hagi molts empresaris sobretot dels sectors de l’hostaleria i la restauració que “estan acostumats a tenir el ‘poder’ sobre treballadors extracomunitaris” i a oferir-los unes condicions que estan fora de la llei. Per això “volem fer pinya al voltant de l’eradicació d’una situació que no és ni justa ni legal”, ha indicat el portaveu d’Argentinos en Andorra.

En aquest sentit, una de les reivindicacions que Marcelo Ponce fa és que l’administració fomenti -i els treballadors exigeixin- que qualsevol període de prova, “ni que siguin uns dies, una setmana”, sigui sota l’empara d’un contracte perquè així tenen cobertura sanitària i d’aquesta manera “si mai tenen un problema sempre tindran algun tipus de suport” i ningú no es podrà desentendre del cas.

Comentaris (16)

Trending