Les empreses hauran de detallar a la CASS les hores que fan els empleats a partir de l’1 de gener

La mesura està generant un fort malestar entre els departaments de gestió de persones i de comptabilitat de moltes companyies

El rètol de la CASS a la façana del carrer Joan Maragall.
El rètol de la CASS a la façana del carrer Joan Maragall. Toni Solanelles

Les empreses hauran detallar a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) en el moment de fer les cotitzacions mensuals pertinents les hores efectives de treball que fa cada treballador. La mesura anunciada aquests darrers dies per la parapública està generant un fort malestar entre les companyies del Principat, petites i grans, per la feina que comporta als seus departament de gestió de personal o de comptabilitat.

La CASS ha comunicat que en la cotització que l’empresa ha de presentar mensualment s’haurà d’especificar obligatòriament, de manera individual per cada treballador, les hores de treball efectiu fetes durant el període de liquidació. Segons fonts empresarials, s’ha de concretar el muntant que es declari a què correspon. Quina part del cotitzat el mes en qüestió és arran del treball ordinari, si hi ha alguna part que correspon a hores extraordinàries si una part de la remuneració té a veure amb primes o vacances…

La mesura entra en vigor l’1 de gener i està comportant, segons que ha pogut comprovar l’altaveu, un fort malestar per l’increment de feina que suposa. “Els funcionaris i equivalents l’únic que fan és carregar la feina al privat. Cada cop més exigència per estalviar-se ells feina”, han lamentat fonts empresarials, que han assegurat que en alguns casos, especialment en petites empreses, aquesta nova exigència pot comportar un maldecap realment de difícil solució.

WhatsApp Image 2022 07 15 at 2.30.17 PM

A més a més, han recordat les fonts, no sempre és obvi poder especificar les hores com formalment es demana. “Hi ha persones assalariades que realment el que estan fent és una prestació de servei que està remunerada amb un fix i no hi ha unes hores associades individualitzables. Com es tracta aquesta casuística”, s’han demanat les fonts consultades que han lamentat que l’administració vagi imposant noves regles i normatives al sector privat però tot sovint es desmarqui de fer la feina pròpia. I han posat dos exemples molt estretament lligats a la pandèmia i que haurien d’haver arribat per quedar-se.

“Una part del teixit empresarial del país, potser petita encara però existent, ha mantingut almenys parcialment la fórmula del teletreball que tan útil va ser durant la pandèmia. Tot sovint ho han fet de mutu acord entre empresa i treballador però sense cap mena de regulació ni marc legal. I això que els dirigents polítics es van comprometre a establir la normativa al respecte.”

Però aquesta no ha arribat igual com tampoc se sap res, i aquest és l’altre exemple que han posat, el de regular una figura igual o molt similar a la suspensió temporal de treball que també són coneguts en els països de l’entorn com a expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). “De tot això que hauria de fer l’administració perquè tothom pugui avançar millor i amb més seguretat jurídica no en sabem res, però de traslladar exigències al privat el que vulgueu”, han conclòs les fonts.

Comentaris (17)

Trending