Confirmada l'obertura del comerç per a l'1 de juny mentre restaurants i hotels queden en l'aire

El ministre de Presidència i Economia deixa clar que no es planteja permetre l’accés de turistes francesos al Pas de la Casa fins que no hi hagi un protocol per al conjunt del país

Un restaurant encara tancat a Andorra la Vella, aquesta tarda.
Un restaurant encara tancat a Andorra la Vella, aquesta tarda. Toni Solanelles

Si no hi ha cap daltabaix sanitari i la posada en marxa de nous sectors econòmics dilluns vinent no comporta un rebrot del coronavirus, l’1 de juny la totalitat del comerç es podrà posar en marxa. En canvi, no està tan clar que bars, restaurants i hotels es puguin reactivar. Així ho ha assegurat el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa d’Economia, on ha deixat clar que el Govern no es planteja permetre l’accés de turistes al Pas de la Casa fins que no hi hagi un protocol d’obertura per al conjunt del país.

Gallardo ha comparegut durant tres hores al Consell General, en què ha dedicat una primera part a repetir un conjunt de dades relatives a les mesures que ha anat adoptant el Govern per fer front a l’impacte de la crisi del coronavirus. Unes mesures com els programes de crèdits tous o la posada en marxa de la figura de la suspensió temporal de contractes o la reducció de la jornada laboral. El ministre, que no ha pogut avançar les dades d’assalariats per poder conèixer la reducció del nombre de treballadors que ha suposat la crisi, ha repassat en essència xifres que ja s’havien anat exposant fins ara i ha explicat que entre els 1.251 inscrits al servei d’ocupació, tot un rècord, hi ha 305 acomiadats durant la crisi, 52 dels quals de forma improcedent.

S’ha descartat, contra el criteri de la Cambra, obrir alguns petits comerços aquest proper dilluns, quan es reactiven les perruqueries o els centres exteriors d’equitació

El titular d’Economia ha reconegut que s’havia estudiat que aquest proper dilluns, quan es posen en marxa guarderies i perruqueries, per posar dos exemples, o també es podrà practicar tennis o equitació a l’aire lliure, o golf, la possibilitat de permetre obrir un conjunt de petits establiments comercials. Però, al final, es va descartar per raons sanitàries. Finalment, i si no hi ha impediments en les properes setmanes, el comerç s’obrirà l’1 de juny, en el que ha de ser l’inici de la darrera fase d’obertura econòmica. Una fase que pot incloure diverses subfases. I és aquí on ha deixat oberta la possibilitat que restauració i hostaleria no es reactivin fins més tard. Igual com centres esportius o de caràcter turístic com Caldea o les estacions d’esquí per a activitats d’estiu.

“L’1 de juny es podrà activar el comerç”, ha dit Gallardo, que hi ha afegit que “bars, restaurants i hotels són d’una naturalesa molt específica” i el propi sector juntament amb el ministeri de Turisme, i també de Salut, treballen en un protocol específic d’obertura que establirà quan es possible la reactivació. Per tant, però, aquest sector queda "en ‘stand by’". I especialment els hotels, la posada en marxa dels quals ha d’anar “mínimament correlacionada” amb l’obertura de fronteres, sobre la qual no hi ha cap data malgrat, ha dit Gallardo, el ministeri d’Afers Exteriors hi està treballant.

Gallardo assegura que a dia  d’avui “no hi ha la voluntat, ni l’encomana, ni un full de ruta… no hi ha la previsió d’incrementar la pressió fiscal. No està sobre la taula”

A preguntes dels consellers, com ara la demòcrata Maria Marticella, Gallardo s’ha referit al cas del Pas de la Casa i l’arribada possible de turistes. El ministre ha reconegut que la imatge del col·lapse provocat per l’allau de ciutadans francesos arribant al Pertús, a la Jonquera, pot haver causat cert neguit. Però que l’executiu està treballant “un protocol que s’ajusti a les necessitats” del país tot tenint en compte que encara s’està duent a terme el cribratge massiu d’anticossos. “No hi ha una acció específica” per permetre l’arribada avançada de turistes al Pas de la Casa”, ha deixat clar el ministre.

El ministre Jordi Gallardo durant la compareixença.
El ministre Jordi Gallardo durant la compareixença.

El titular ministerial ha explicat que s’està treballant en un protocol de naturalesa sanitària, per assegurar una obertura de fronteres, quan es pugui, amb totes les garanties. “El Pas de la Casa necessita ingressos però no és exclusiu del Pas”, ha afirmat. Gallardo ha assegurat que per al país seria molt dolent que es fes una obertura precipitada i s’hagués de tancar posteriorment a causa d’algun rebrot de la malaltia. “No ens podem permetre obrir per després tornar a tancar. Seria un gran error”, ha afirmat Jordi Gallardo, que ha reconegut com no podia ser d’una altra manera que el Govern és conscient que el sector turístic és cabdal. I que la permissivitat d’accés de turistes, quan es faci, serà igual per a tot el territori.

Impacte econòmic

Jordi Gallardo ha donat moltes xifres, però menys de les que haurien volgut, per exemple, els representants socialdemòcrates. El ministre no ha estat en disposició de poder donar algunes de les dades demanades pel conseller general del PS Roger Padreny, que han insistit sobre manera en la necessitat de tenir una estadística acurada. També el socialdemòcrata Joaquim Miró s’ha interessat per un possible escenari d’increment impositiu. “No hi ha la voluntat, ni l’encomana, ni un full de ruta… no hi ha la previsió d’incrementar la pressió fiscal. No està sobre la taula”, ha afirmat Gallardo, que ha deixat clar que ho deia a data 15 de maig, una apreciació que ha generat un notable somriure entre els parlamentaris presents.

El Govern treballa amb la previsió que una de cada cinc empreses que ha rebut un crèdit tou no el podrà retornar; i el titular d’Economia creu que la reculada del PIB serà d’entre el 7 i l’11%

“Pot canviar l’escenari molt ràpidament”, ha reconegut el responsable de Presidència que ha dit que la fiscalitat és una de les “palanques”, “un comodí”, que qualsevol Estat té per remuntar la recaptació, però que de moment el Govern no ho preveu. El que sí que contempla l’executiu, ha deixat clar Gallardo, és que una de cada cinc empreses (el 20%) que han sol·licitat un crèdit tou i se li ha atorgat acabaran no satisfent-lo i se n’haurà de fer càrrec l’administració. “Esperem equivocar-nos i que siguin menys”, ha dit el ministre tot assegurant que de moment se salvaran llocs de treball i pagaments a proveïdors.

Entre les moltes dades que ha donat, entre les més noves, encara que no pas noves del tot, hi hauria un càlcul de davallada del PIB. Gallardo ha reconegut que no és tan optimista com el seu col·lega Eric Jover, encara que “ell fa els números molt millor que jo”. No obstant, el ministre d’Economia ha situat la caiguda del PIB, tenint en compte les previsions d’Espanya, França i Itàlia, en una forquilla que aniria del 7 a l’11%. I que entén, encara que voldria equivocar-se, que en el cas d’Andorra, per la seva gran dependència del turisme, se situarà en la franja alta de l’esmentada forquilla.

Comentaris (5)

Trending