La coalició governamental dóna per fet que Andorra no estarà en cap ‘llista negra fiscal’ espanyola

Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos defensen el seguiment que s’ha fet a Madrid del projecte de llei de frau fiscal

Un moment de la compareixença dels tres presidents parlamentaris de la majoria aquest dilluns.
Un moment de la compareixença dels tres presidents parlamentaris de la majoria aquest dilluns. LIBERALS

Els grups parlamentaris que donen suport al Govern estan convençuts, encara que “no volem cridar el mal temps”, que no hi ha pràcticament cap possibilitat que Espanya torni a incloure Andorra en una eventual ‘llista negra fiscal’ tal i com fa unes setmanes va insinuar el portaveu d’Unidas Podemos al Congrés, Pablo Echenique, aprofitant una esmena presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al projecte de llei de modificació de la llei espanyola per combatre el frau fiscal.

L’esmentat projecte introdueix el concepte de jurisdiccions no cooperadores fiscalment per tenir una baixa tributació. ERC pretenia definir exactament què volia dir baixa tributació, però segons que han explicat els presidents dels tres grups de la majoria, Carles Enseñat, Ferran Costa i Carles Naudi, quan ERC va presentar l’esmena mai no es va pretendre que tingués cap implicació sobre Andorra. I així ho hauria garantit el diputat republicà i redactor de l’esmena Joan Margall, que va reunir-se fa uns dies amb Costa.

Ha estat el president liberal qui ha deixat clar que ERC treballarà “una esmena eminentment tècnica per acotar el concepte de fiscalitat notablement inferior” i que es garanteix que no hi haurà cap implicació sobre el Principat. Carles Enseñat, que ha deixat clar que no es demanarà a Echenique que rectifiqui les seves paraules perquè, ha vingut a dir el president demòcrata, no toca, ha agraït la feina i el tracte d’ERC i ha recordat que ni en el cas que els republicans es posessin d’acord amb Unidas Podemos, l’esmena tampoc no passaria perquè no tenen prou suport a la cambra.

Ferran Costa, Carles Enseñat i Carles Naudi durant la compareixença.

Relacionat

‘Guerra diplomàtica’ al Consell per veure qui fa més contactes per evitar ‘la llista negra’

Enseñat ha situat les declaracions d’Echenique en un moment de “pressió molt forta” perquè s’acabava de publicar el decret de cessió de 30.000 vacunes d’Espanya a Andorra sense que s’expliquessin bé els termes d’aquesta cessió, ha deixat clar el parlamentari demòcrata, i també al tomb de què transcendís que un dels ‘youtubers’ més importants en llengua espanyola -‘el Rubius’- deixava Espanya i traslladava la seva residència al Principat.

Ferran Costa ha explicat també que la tramitació parlamentària de la llei sobre el frau fiscal està “encallada” i no sembla fàcil que es desencalli en breu perquè hi ha diferències entre els dos socis de la coalició de govern a Espanya. Alhora, els tres líders parlamentaris que donen suport al Govern han defensat la tasca de seguiment que s’ha fet del projecte de llei tant des de l’executiu com des l’ambaixada d’Andorra a Madrid.

Comentaris

Trending