Els veterinaris admeten que volen que l’administració sufragui tot l’ADN caní, també a Escaldes

Els professionals de la veterinària refusen les crítiques comunals, asseguren que no fan política i denuncien la pressió que entenen que se’ls fa des de Govern i les corporacions parroquials

Una veïna d'Andorra la Vella passejant el seu gos.
Una veïna d'Andorra la Vella passejant el seu gos. Toni Solanelles

Els veterinaris reconeixen que han reclamat a l’administració que es faci càrrec del cost de desenvolupar tot el controvertit projecte de l’ADN caní, inclòs el derivat dels gossos censats a Escaldes, parròquia el comú del qual s’oposa a la iniciativa. Els professionals de la veterinària del país mantenen el seu argumentari i denuncien les pressions rebudes des de Govern i comuns. I no acaben d’aclarir si participaran en la iniciativa tot i que apunten, com ja havien fet, que si s’hi afegeixen ho faran sota l’esmentada pressió.

En un comunicat, i després de lamentar les crítiques rebudes arran de la darrera reunió de cònsols, els veterinaris defensen la seva posició, que asseguren que es manté inalterable i segueix criteris tècnics i científics i mantenen que “en tant que professionals i ciutadans, no som aliens al context de pandèmia que vivim. Ens trobem en la primera línia d’atenció ciutadana. Les consultes que rebem són un bon termòmetre de la situació econòmica que travessa el nostre país”, com ja havien dit anteriorment.

“Vam aconsellar als representants polítics: que Agricultura i comuns assumeixin tot el cost del projecte ( extracció i processament de les mostres); que la subvenció del projecte sigui al llarg del temps i no només com a subvenció d’un període determinat (subvencions periòdiques); i que Agricultura assumeixi la subvenció dels propietaris censats a la parròquia d’Escaldes-Engordany”

Per aquest motiu, “sense cap finalitat política, i amb la voluntat d’aportar solucions que podrien millorar l’execució del projecte, tant pel que fa referència al percentatge d’inscrits a la base d’ADN com a la igualtat de condicions dels propietaris de gossos, vam aconsellar als representants polítics: que Agricultura i comuns assumeixin tot el cost del projecte ( extracció i processament de les mostres); que la subvenció del projecte sigui al llarg del temps i no només com a subvenció d’un període determinat (subvencions periòdiques); i que Agricultura assumeixi la subvenció dels propietaris censats a la parròquia d’Escaldes-Engordany”.

Els veterinaris afirmen que la major part d’aquestes mesures han estat recomanades per la pròpia empresa Can-ID- Vetgenòmics gràcies a l’experiència de camp amb els municipis amb els quals està treballant. Els professionals en el tractament facultatiu dels animals també recorden que “vam demanar quin cost preveuen que haurà d’assumir el propietari un cop finalitzada la subvenció, però no vam obtenir resposta”.

En el seu escrit, recorden que en la reunió que van mantenir amb els representants dels comuns que volen dur a terme el projecte de l’ADN caní es va exposar als responsables polítics la inviabilitat de dit projecte perquè “existeix un percentatge molt elevat de mostres que no seran concloents; continuen existint factors limitants per l’obtenció d’una mostra d’ADN; no es dona resposta a les incidències constatades amb la identificació i registre al RAC. Ni tampoc amb les casuístiques per la dificultat d’obtenir una mostra de sang en el maneig de determinats individus; els perfils genètics no seran una prova concloent en un judici; no hi ha garantia del lloc de la defecació ni de la cadena de custòdia; i continua existint discriminació per raó de residència”.

Una tifa d'un gos en un carrer.

Relacionat

Guerra ‘de merda’ entre cònsols i veterinaris

Els veterinaris denuncien la “pressió” a la qual entenen se’ls està sotmeten des del Govern i els comuns perquè participin en el projecte de l’ADN caní. Asseguren que si acaben decidint participant en una iniciativa en la qual no hi creuen serà, justament, per aquesta “insistència que estem rebent”. Al mateix temps, remarquen les deficiències que considera que té el pla. “Continuem considerant no convenient ni necessari l’establiment d’un sistema d’identificació”, afirmen.

A través d’un comunicat, el col·lectiu de professionals ha respost les dures crítiques rebudes aquesta setmana des dels comuns que imposen el projecte. Deixen clar que, malgrat la reunió de fa uns dies “no hem modificat el nostre posicionament” i defensen la seva opinió: el projecte no funcionarà. “El genotipatge amb finalitats sancionadores té un percentatge d’èxit molt baix, no garanteix la resolució del problema d’higiene a la via pública i, en canvi, posa en perill els èxits assolits amb l’actual sistema d’identificació mitjançant el transponedor i el propi registre d’animals de companyia”, asseguren.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending