‘Tornem a encendre les estrelles’, el projecte guanyador dels pressupostos participatius d’Ordino

És una iniciativa que proposa reduir la contaminació lumínica de la parròquia a través de disminuir-ne la intensitat i apagar llums a partir d'una hora i, així, ressaltar la nit

L'impulsor de la iniciativa, Jérôme Brousset, amb la cònsol menor d'Ordino, Eva Choy.
L'impulsor de la iniciativa, Jérôme Brousset, amb la cònsol menor d'Ordino, Eva Choy.

Ordino rebaixarà la contaminació lumínica de la parròquia. Així es desprèn de la guanyadora de la segona edició del pressupost participatiu sota el títol Tornem a encendre les estrelles. La voluntat de la iniciativa és tornar a ressaltar la nit, rebaixant la intensitat de la il·luminació, apagant-la a partir d'unes hores o posar sensors de moviments. Per dur-ho a terme, la corporació disposa de 50.000 euros.

Tornem a encendre les estrelles ha estat el projecte guanyador del segon pressupost participatiu d’Ordino amb 85 vots dels 346. En aquest sentit, la cònsol menor de la parròquia, Eva Choy, ha explicat que es tracta d’una iniciativa que dona més protagonisme a la nit, rebaixant la intensitat de la il·luminació, apagant, en alguns casos, l’enllumenat a partir d’una certa hora o posant detectors de moviments, entre altres opcions. El seu impulsor, Jérôme Brousset, ha reconegut que “és una inversió a l’inici, però, a llarg termini, s’aconseguirà un retorn sobre aquesta inversió”.

Choy, a més, ha volgut ressaltar que és un projecte que va en la línia del pla de sostenibilitat del Comú i té diversos vessant: “millora l’eficiència energètica, té sensibilitat pel medi ambient i millora la qualitat de vida dels ciutadans”.

La màquina de reciclatge invers és una de les propostes guanyadores de les edicions anteriors.

Relacionat

Ordino rep una vintena de propostes pel pressupost participatiu

Ara el Comú està estudiant la manera de poder-lo aplicar i la voluntat és fer-ho com més aviat millor. Entre les opcions sobre la taula que té la corporació comunal hi ha “els temporitzadors, els sensors de moviments o rebaixar la intensitat dels leds, que donen una llum blanca, però molt intensa”, com ha puntualitzat la cònsol. La partida torna a ser de 50.000 euros i, per la magnitud de la proposta, Choy veu poc probable que se’n pugui tirar endavant d’altres i que “fins i tot, no sigui suficient per a tota la parròquia”. De fet, El seu impulsor, Jérôme Brousset, ha reconegut que “és una inversió a l’inici, però, a llarg termini, s’aconseguirà un retorn sobre aquesta inversió”.

De fet, la decisió sobre el projecte guanyador ha estat renyit i és que, en segona posició, ha quedat Preservem ecosistema amb 70 vots i, ja més allunyats del guanyador, el de Gimnàs verd i el de la il·luminació dels passos de vianants amb 50 vots cadascun. Propostes que, com ha assegurat Choy, s’estudiaran per veure si tenen cabuda en els pressupostos per l’any vinent i que “interessa als ciutadans”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending