Torna l’escudella tradicional a tot arreu del país

A Andorra la Vella s’hi recupera després de dos anys d’aturada, mentre que Encamp i Canillo l’oferiran amb el format habitual d’abans de la pandèmia

Comentaris

Preparatius de l'escudella a la plaça Guillemó.
Preparatius de l'escudella a la plaça Guillemó. Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

L’escudella tornarà a tenir la seva presència protagonista durant el mes de gener a diferents punts del país, després de dos anys d’aturada o de modificacions del format per tal d’adaptar a la Covid-19. D’aquesta manera, Canillo serà el primer a oferir-la el pròxim 15 de gener, Andorra la Vella la recuperarà el dia 17, així com Encamp i el Pas de la Casa, mentre que a Sant Julià de Lòria, com és habitual, es farà el dia 20, per Sant Sebastià.

El pròxim diumenge es recuperarà el sabor més tradicional amb la Vianda de Sant Antoni a Canillo, i en el format en el que era habitual, també. Tindrà lloc a les 13:00 h a la plaça del Telecabina, i els tiquets de l’escudellada popular es poden comprar a l’oficina de Turisme, així com a la web del comú. En aquest cas, el que era costum era oferir-la, igual que a la resta de parròquies, el 17 de gener per Sant Antoni. Tot i això, les racions individuals de Canillo es faran diumenge perquè hi puguin acudir més persones.

A Andorra la Vella el centre neuràlgic de l’escudellada serà la plaça Guillemó, el dimarts 17 de gener a les 13:00 h. La confraria d’escudellaires, amb el suport del comú, preveuen repartir gairebé 5.000 racions d’aquest plat. És una xifra lleugerament superior a l’habitual perquè hi haurà una fogaina més cedida per un dels impulsors d’aquesta tradició, l’ex-cònsol major, Antoni Puigdellívol, que va morir el gener del 2021. El procés d’elaboració començarà el dilluns 16 amb la preparació del mondongo.

Per últim, Encamp i el Pas de la Casa recuperaran el format tradicional, que els darrers dos anys s’havia fer en format ‘stoplab’. Enguany, però, com era habitual, el punt de trobada serà la plaça de l’Església del Pas de la Casa i la de Sant Miquel a Encamp, els dies 17 i 22 de gener, respectivament. A més, hi haurà racions d’escudella aptes per a celíacs. A Encamp, la festivitat s’iniciarà a les 13:00h amb Els Encants, on els manadors del comú, juntament amb el mossèn de la parròquia, subhastaran coques, bulls, embotits, peus de porc i altres productes. Com cada any, la recaptació anirà destinada a obres benèfiques a través de la rectoria comunal.

A la Massana per Sant Antoni també tornarà l’escudellada i els Encants populars. A les 11:00h, a la capella de Sant Antoni de la Grella tindrà lloc la missa, que tindrà clípol gratuït. La sortida serà a les 10:30h de la parada centre Vila, i es tronarà a les 12:00h des del punt de la carretera d’accés. A les 13:00h se celebrarà l’escudellada a la plaça de les Fontetes, amb la participació de la Coral Sant Antoni, Coral les Oronetes i l’Esbart Valls del Nord.

Comentaris (1)

Trending