De la teoria a la pràctica: les visions de les minories d’Ordino sobre el futur urbanístic

Dolsa lamenta la “precipitació” amb què s’ha fet la diagnosi ara presentada i denuncia que el el pla del 2019 “ha estat un càncer”, mentre que Movem Ordino troba que els arguments “que plantegen i els principis que defensen” les tècniques que han de revisar el POUP “són ideals”

Un moment de la presentació de la diagnosi.
Un moment de la presentació de la diagnosi. Toni Solanelles

La diagnosi que ha de ser la base per a la modificació excepcional del pla d’urbanisme d’Ordino ha estat rebuda de diferent manera pels dos grups a la minoria comunal. En tot cas, tant X’Ordino com Movem Ordino, les formacions representades al comú per Enric Dolsa i per Bàrbara Pàmies coincideixen en què una cosa és la teoria i l’altra, la pràctica. A partir d’aquí, cadascú hi diu la seva. Al novembre s’haurien de saber més detalls i tot apunta a una revisió estricta del POUP.

Una de les diapositives que evidencien les intencions de les tècniques.

Relacionat

Ordino adoba el terreny per plantejar noves restriccions urbanístiques

Les tècniques contractades per dur a terme la feina de preparació de la modificació i que després proposaran quin escenari troben millor per definir l’Ordino del futur ja van apuntar, després d’explicar el recull de dades que han estat fent, que l’escenari de màxims que preveuen hauria de suposar poder triplicar la població actual, superar els 16.000 habitants. Si es té en compte que l’actual POUP permetria fer créixer la parròquia fins al tomb dels 100.000 habitants, vol dir que els canvis que s’hauran d’impulsar són molt notables.

Dolsa: “El pla que es va aprovar el 2019 ha estat un càncer per la parròquia, doncs s’ha disparat la construcció fins al punt que es va haver de decretar una moratòria el juliol de l’any passat”

Encara més, però, les tècniques Míriam García, Carlota Garcia i Sara Mas són partidàries d’un escenari que sols permeti duplicar la població actual. No arribar a 11.000 habitants, per tant. Fer consolidable, a tot estirar, el 15% del que preveuen que permeti construir el POUP que estan dissenyant. “Els arguments que plantegen i el principis que defensen són ideals”, destaca Bàrbara Pàmies, de Movem Ordino, la formació on està integrat el PS. La consellera comunal reconeix que “em va agradar molt la presentació. Ara, però, caldrà veure com s’acaba definint i com es pot arribar a materialitzar”. Pàmies espera que l’actual corporació deixi el POUP provisionalment aprovat.

Més que en el fons, que la representant de Movem Ordino elogia, ja hi tornarem, Enric Dolsa, l’excònsol i líder de X’Ordino, es refereix a la forma. “La presentació denota vàries coses que elles mateixes (les tècniques) van reconèixer: que ho estan fent de pressa i corrents, amb precipitació, cosa que no és bona”. Dolsa és contundent amb un fet: “El pla que es va aprovar el 2019 ha estat un càncer per la parròquia, doncs s’ha disparat la construcció fins al punt que es va haver de decretar una moratòria el juliol de l’any passat”. Ara “estan encarant la part final i s’haurà de veure que porten en la propera reunió”.

Pàmies: “De moment, la teoria presentada m’agrada, però cal ser molt prudents i veure què van proposant i, sobretot, estar molt pendents del període d’al·legacions de 60 dies hàbils que hi haurà posteriorment a les eleccions”

Pàmies, Bàrbara, també hi estarà atenta. “Es planteja una hipòtesi de creixement del doble actual i crec que s’hauria de trobar una fórmula per limitar el nombre màxim de creixement d’habitatges per any o per cada X anys.” Per a la representant de Movem Ordino “cal preveure i definir quines són les zones naturals, molleres, etc ... què cal protegir, les necessitats reals de creixement de la parròquia dins el global d’Andorra… No sóc partidària del creixement pel creixement”, deixa clar. Com també afirma rotundament que, “de moment, la teoria presentada m’agrada, però cal ser molt prudents i veure què van proposant i, sobretot, estar molt pendents del període d’al·legacions de 60 dies hàbils que hi haurà posteriorment a les eleccions”.

En efecte, Pàmies espera que l’aprovació provisional “la deixem votada”. Però això no garanteix res, és clar, havent-hi unes eleccions pel mig i escoltant segons quines veus que es van escoltar durant la reunió de poble d’aquest dimecres. “Tot pot canviar moltíssim durant el període d’al·legacions i cal que la població conegui el POUP definitiu, i se li expliquin les diferències també en reunió de poble, de manera clara i transparent.”

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending