Somloria destinarà la recaptació a un estudi sobre els abusos sexuals a l’esport

El festival esportiu es farà els propers dies 13 i 14 de maig a Sant Julià de Lòria amb activitats per a totes les edats

Comentaris

Gerard Riart i Mireia Codina a la roda de premsa d'aquest dimarts.
Gerard Riart i Mireia Codina a la roda de premsa d'aquest dimarts. BRU NOYA

El festival esportiu Somloria destinarà la recaptació a la realització d'un estudi a Andorra sobre els abusos sexuals a l'esports de l ‘Andorra Esports Clúster. Així ho ha anunciat aquest dimarts  Gerard Riart, gerent de l'empresa Viu Sense Límits (VSL), organitzadora de les activitats que es faran els propers dies 13 i 14 de maig a Sant Julià de Lòria.

Serà la segona edició del Somloria que coincideix amb les activitats dels 800 anys de la troballa de la imatge de la Verge de Canòlich, un aspecte que ha destacat la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina. Ha destacat que Somloria permetrà donar a conèixer els camins de la parròquia amb actes per a totes les edats i ha afegit que "aquest festival no fa sinó reforçar l'aposta que fem des del comú per l'esport, com a Vila Europea durant aquest any".

Segons la cònsol, "en el moment que ens van plantejar incloure aquesta recaptació solidària, no ho vam dubtar ni un moment. Sempre estarem al costat d'aquest tipus d'iniciatives per col·laborar a erradicar l'abús sexual infantil, i en qualsevol àmbit". Riart ha indicat que "es va fer un estudi a Vic, a Catalunya, i va sortir malauradament que un de cada cinc infants patia abús sexual amb tocaments. I des del Clúster, volíem saber quina situació tenim aquí. Aquest estudi té un cost i vam trobar la col·laboració del comú per saber en quin punt estem aquí, al país".

Llimós, Martín, Olivé i Riu durant l'acte d'aquest dilluns a la sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria.

Relacionat

Deixar els abusos fora de joc

Segons l'estudi fet a Vic, la violència interpersonal contra infants i adolescents en el món de l’esport és una realitat però la prevalença és més alta per als nens que per a les nenes. Dins de l’esport, a Espanya, el 81% dels homes declara haver patit quan era infant o adolescent almenys una experiència de qualsevol tipus de violència interpersonal mentre que en el cas de les dones va ser un 75%.

De manera més específica, i sempre en el context de qualsevol tipus de pràctica esportiva, el 72% dels homes i el 66% de les dones ha patit violència psicològica; el 50% dels homes i el 36% de les dones ha viscut violència física; i el 41% dels homes i el 27% de les dones ha tingut com a mínim una experiència de negligència a l’esport abans del 18 anys.

Pel que fa a la violència sexual sense contacte, un 39% dels homes i un 33% de dones declaren haver-ne patit mentre que un 26% dels homes i un 14% de dones manifesten haver viscut com a mínim una experiència de violència sexual per contacte dins de l’esport abans dels 18 anys.

Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l’enquesta que es va fer a més de 10.000 persones de sis països europeus (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Regne Unit i Romania) en el marc del projecte europeu Child Abuse in Sport-European Statistics (Cases).

Aquest projecte té per objectiu donar suport als esforços estratègics que s’estan fent per prevenir l’abús, l’explotació i la violència infantil a l’esport; i desenvolupar recursos per al sector de l’esport que ajudin a les organitzacions esportives a vetllar pel benestar dels nens, nenes i adolescents. 

Pel que fa al programa d'activitats, el cap de setmana es durà a terme una fira d'expositors a la plaça de la Germandat i dissabte tindrà lloc el Tomb Lauredià amb tres circuits -curt, llarg o mitjà-,  per fer corrent o caminant. Aquest mateix dia serà el torn d'un gimcana infantil, un dinar popular i dues classes dirigides de fitness i de ioga.

Diumenge arribarà la pedalada de cicloturisme amb els circuits blau i vermell; la gimcana infantil, un dinar popular i una masterclass de spinning. Riart ha  explicat que "cal tenir un nivell mitjà per fer aquests recorreguts perquè un arriba fins a l'encreuament de la Peguera i l'altre ho fa fins la Cota 2.000 de Naturland i després hi ha el descens per camins". 

Les inscripcions es podran efectuar per via telemàtica o presencialment. En el primer cas, seran en el portal web viusenselimits.com en l'apartat de Somloria, mentre que presencialment serà en els establiments adherits en horari de tarda.

Comentaris

Trending