El programa Aptitude aterra a Escaldes amb noves eines i propostes d’intervenció

El projecte, que es realitza en col·laboració entre el SAAS i el comú, fa un salt qualitatiu per tal de millorar la vida de les persones de més de 60 anys i per tal de prevenir situacions de fragilitat

Moment de la signatura del conveni per al programa Aptitude a Escaldes-Engordany.
Moment de la signatura del conveni per al programa Aptitude a Escaldes-Engordany. Pilar Candel

El programa Aptitude ja s’ha treballat a Canillo i a Sant Julià de Lòria. Aquest mes de febrer aterra també a Escaldes-Engordany, on s’aplicaran millores en la intervenció i els cribratges que es fan a les persones de més de 60 anys per tal de prevenir situacions de fragilitat. Els resultats a les dues parròquies anteriors han permès incorporar noves eines i propostes d’intervenció, millorant el servei que s’ofereix i fent un “salt qualitatiu”, tal com ha indicat el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué.

El conveni que s’ha signat aquest matí entre el SAAS i el comú d’Escaldes-Engordany té una durada d’un any, i els cribratges s’iniciaran la setmana vinent. Concretament, el dia 21 de febrer. Piqué ha explicat que es tracta del tercer programa Aptitude que s’engega al país, però que “és més ambiciós, el coneixement ha servit per refinar les coses”. En aquest sentit, la doctora Eva Heras, encarregada del projecte, ha explicat que es faran proves d’avaluació, igual que a Canillo i Sant Julià, “però intentarem anar un pas més enllà integrant noves eines i donant propostes d’intervenció”.

Heras ha assegurat que el programa continua molt centrat en la part física i locomotora. Concretament, en detectar la força i la massa muscular que pot tenir cada persona. L’objectiu d’aquestes proves que es realitzaran és detectar la sarcopènia, una malaltia que afecta principalment a les persones grans, i que suposa una pèrdua significativa de la massa muscular i la força. Per poder detectar-la es farà ús de les eines que faciliten des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a més de diverses escales que permetran mesurar els diferents percentatges que calen per arribar a una conclusió.

Com ja s’havia vist en els resultats a altres parròquies, Heras ha remarcat que la pandèmia ha agreujat molts problemes funcionals, cognitius i emocionals. “Hi ha persones que estaven robustes i han perdut molta força”, ha explicat, “de vegades passa molt desapercebut, però es tenen signes de fragilitat i són els que més es beneficien del programa”. Principalment, també s’ha detectat que hi ha força persones grans que es troben en una situació de risc de fragilitat emocional. En aquest sentit, Heras ha afirmat que es treballarà conjuntament amb el comú per donar propostes per tractar aquest aspecte, i si hi ha altres que tenen una situació que ho requereix, es derivarà al departament corresponent. En aquest sentit, la cònsol major, Rosa Gili, ha destacat que “des del comú intentem fer activitats, proposar coses perquè la gent gran surti de casa, perquè facin esport”.

Aptitude, però, no fa avaluacions mèdiques, “sinó de capacitats”, ha volgut remarcar Heras. El que es fa és una valoració completa de la persona i, en cas de detectar-se res que tingui rellevància clínica, “es farà arribar als seus metges referents”. Entre els professionals que s’encarregaran de fer aquests cribratges, que en seran cinc aproximadament, hi ha infermers, metges i col·laboradors del comú. Aquestes seran les persones que, depenent de les afectacions que es detectin, proposaran certes intervencions, com pugui ser un pla d’estimulació cognitiva.

Per tant, a partir de la setmana vinent es començaran a fer aquests cribratges. Es posarà en contacte amb les persones grans a través del departament de social del comú, i s’explicarà que s’estan fent aquestes avaluacions. Aproximadament, es té una previsió de què hi participin unes 300 persones d’Escaldes en aquestes proves. “Un dels objectius col·laterals és generar coneixement”, ha explicat Piqué, fent referència a aquestes situacions que poden viure les persones més grans. Així, el director general ha explicat que no únicament s’ha col·laborat amb entitats públiques, sinó també amb privades que “mitjançant la digitalització es pot tenir un registre més efectiu”.

 

Comentaris

Trending