Patrimoni denuncia els actes vandàlics al colomer de Casa Areny-Plandolit i a Sant Serni de Nagol

El departament interposarà una denúncia davant de la policia amb la voluntat que es puguin identificar els responsables perquè assumeixin el cost econòmic de la reparació dels desperfectes

Comentaris

Pintades al colomer de la casa Areny-Plandolit.
Pintades al colomer de la casa Areny-Plandolit. sfga

El departament de Patrimoni Cultural, del ministeri de Cultura i Esports, condemna els atacs vandàlics que han sofert aquests darrers dies dos monuments del país, el colomer de Casa Areny-Plandolit i l'església de Sant Serni de Nagol.  El departament interposarà una denúncia davant de la policia amb la voluntat que es puguin identificar els responsables perquè assumeixin el cost econòmic de la reparació dels desperfectes.

 

L’atac més greu l’ha sofert el colomer de Casa Areny-Plandolit, situat just darrere de l’Auditori Nacional.  L’estructura s’ha vist afectada per greus pintades, realitzades majoritàriament amb esprai en tres de les seves façanes i a les quatre parets interiors del primer pis, després de forçar el pany de la porta d’accés. L’altre atac, avançat per l'Altaveu,  l’ha sofert l’església romànica de Sant Serni de Nagol, on s’ha esbotzat i trencat la porta d’accés al porxo. En concret s’han arrencat les frontisses que la subjecten al mur.

Des del ministeri es condemna de forma contundent els atacs al patrimoni i es demana a la ciutadania respecte per aquests elements històrics, així com també es fa una crida a contactar amb el departament en cas que algú trobi algun desperfecte a elements patrimonials del país. També es vol recordar que el patrimoni cultural és quelcom comú on tothom té una part de responsabilitat en la seva conservació. Amb la voluntat de restablir l’estat original dels monuments, el departament de Patrimoni Cultural ja està treballant per arreglar els desperfectes ocasionats alsels monuments: de fet, la porta d’accés a Sant Serni de Nagol ja ha estat restablerta

La reiteració d'actes incívics a Sant Serni de Nagol fa que, des de alguns mesos, es demanin mesures per frenar-los, ja sigui amb patrulles de policia o amb càmeres de vigilància. Els treballadors de manteniment del comú han de netejar constantment la zona de deixalles, algunes de les quals estan en llocs de difícil accés. La situació de l'església, en un indret aïllat l'ha convertit en un lloc de botellots i de consum de drogues. L'opció de posar-hi càmeres sembla la més viable, tenint en compte que se n'han instal·lat a prop, en el parc infantil de Terra Bogada. Aquesta opció també seria la preferida per veïns de Nagol, Certers i Llumeneres. El comú està en plena campanya de càmeres ja que recentment han entrat en funcionament les de la sortida del nucli urbà en sentit Andorra la Vella.

El temor és l'augment dels actes incívics i que puguin tenir conseqüències més greus en una església consagrada l'any 1055. La pica beneitera de granit, situada al costat dret de la porta d'entrada , incrustada al costat de migjorn acostuma a ser un dipòsit d'escombraries i a algunes de les parets exteriors els visitants deixen el seu nom gravat. A l'interior conservava una creu espìnosa, d'època romànica, exemplar únic d'aquesta tipologia al país i  que ara es pot veure a l'Espai Columba de Santa Coloma. L'any 1963, Climent Travesset la va treure a l'exterior per fer fotos.

Comentaris (1)

Trending