Ordino dissol la mancomunitat d’aigües per fer-la més eficient com a departament comunal

Fa temps que el Tribunal de Comptes alerta que l’ens que tenia muntat el comú amb els quarts des de fa més de dues dècades no té una empara legal i ara que es podria dotar de l’eina s’ha cregut més escaient deixar-lo sense efecte

Una vista general d'Ordino en una imatge d'arxiu.
Una vista general d'Ordino en una imatge d'arxiu. ARXIU

La mancomunitat d’aigües d’Ordino, formada durant més de dues dècades pel comú i els quarts de la parròquia, deixarà d’existir. I les tasques que ha fet durant aquests més de vint anys les assumira el comú. Dit d’una altra manera, a partir del proper mandat es crearà formalment un departament d’aigües, que no farà ni gaire més ni sobretot menys del que havia vingut fent durant tot aquest temps però, en principi, guanyarà en eficiència i operativitat. L’aprovació de la dissolució de la mancomunitat es preveu per aquest divendres. Molt probablement no pas de forma unànime.

Durant molts anys, en els informes del Tribunal de Comptes, s’ha posat de relleu que la mancomunitat no tenia un aixopluc legal, que no estava emparada per una forma jurídica deguda. Es porta temps que s’ha anat analitzant la situació de comú acord amb els quarts, la majoria dels quals no ha trobat cap impediment en cedir tot el protagonisme al comú. Fins ara hi havia un representant de cada quart i el cònsol, més un grup de tècnics que estaven sota l’empara comunal. Les decisions de manteniment, inversió i altres havien de ser adoptades pel conjunt d’aquest grup de persones. I, més sovint del que caldria, el procediment es feia molt feixuc.

Fins ara hi havia un representant de cada quart i el cònsol, més un grup de tècnics que estaven sota l’empara comunal. Les decisions de manteniment, inversió i altres havien de ser adoptades pel conjunt d’aquest grup de persones. I, més sovint del que caldria, el procediment es feia molt feixuc

Certament, a l’empara d’una normativa que estableix la col·laboració entre Govern i comuns o entre els comuns entre sí i que afavoreix les mancomunitats, s’hauria pogut articular ara un instrument legal que donés cobertura a la mancomunitat d’aigües. Però ja feia temps que des del comú no es veia aquest instrument com operatiu. I finalment es dissoldrà. Només el quart d’Ordino hi ha posat alguna trava sensible. La resta de quarts haurien mostrat el seu acord. La mancomunitat deixarà d’existir i es crearà un departament d’aigües al comú.

A més, segons les fonts consultades, hi haurà una comissió de seguiment, on sí que hi tindran presència els quarts, i que periòdicament analitzaran el funcionament del servei. Però les grans decisions i les del dia a dia les adoptarà el comú. I els seus tècnics. Per tant, tot serà és àgil i hauria de ser més eficient. En cap cas deixen de respectar-se les competències i aquells béns que són de titularitat del quart quedaran catalogats com a tals. Però la majoria estan en desús o mancants de manteniment.

La xarxa de distribució, que és l’eina bàsica, passa pràcticament tota per terreny comunal. I els pocs dipòsits o fonts de quarts que estan operatives i alimenten la xarxa general mantindran la seva consideració i si mai el servei d’aigua, pel que fos, s’acabés privatitzant, els quarts tindrien dret a un cànon en proporció del pes de les infraestructures cedides, per dir-ho així, al conjunt del servei. Ara bé, segons les fonts, el pes en global, i més encara particularment en el cas d’algun quart en concret, és molt minso.

Comentaris (1)

Trending