Ni taxa ni control d’ADN: Escaldes s’aferra a la tinença responsable dels gossos

El comú escaldenc és partidari de ser més dur amb les sancions quan s’enxampi un propietari de ca essent incívic i s’oposa als mecanismes que pensen posar en marxa el 2021 la majoria de corporacions restants

Un gos en un pipicà d'Escaldes.
Un gos en un pipicà d'Escaldes. ARXIU

El comú d’Escaldes no crearà cap taxa sobre la tinença de gossos ni tampoc avala controlar a través de l’ADN les defecacions que es trobin per la via pública. La corporació liderada per la majoria socialdemòcrata és la més ‘radical’ en relació amb el fet de no posar més gravàmens als ciutadans. Ara, sí que té clar que incrementarà els controls i serà implacable a l’hora de sancionar aquells propietaris de cans que enxampi incomplint les normes o ‘permeten’ que les seves mascotes embrutin els espais públics.

Només tres comuns (Andorra la Vella, Sant Julià i Ordino) tenen clar posar en marxa a partir de l’any que ve una taxa que gravi la tinença de gossos en funció del pes d’aquests. La Massana i Canillo hi estan acabant de donar voltes i Encamp i Escaldes ja han anunciat, almenys en el marc de la reunió de cònsols, que no tenen intenció de crear cap tribut en aquest sentit. De fet, la corporació capitanejada per Rosa Gili pensa encara anar més enllà: res de crear un registre d’ADN sobre els animals per poder testar les caques i perseguir els propietaris.

Una imatge d'arxiu de dos gossos

Relacionat

Allau de crítiques a la taxa sobre la tinença de gossos

Escaldes prefereix, en certa manera, aferrar-se al concepte de la tinença responsable dels gossos i no tolerar de cap manera conductes incíviques, tot incrementant els controls i les sancions a partir de les normatives que ja són actualment vigents. Segons fonts comunals, Escaldes està en contra de la taxa que sí que avala el comú de la capital o el lauredià perquè “resulta injusta per aquells que fan be les coses i són cívics. Pagar tots (justos i pecadors) per culpa d’uns quants pecadors no es veu bé”. A més, des del comú escaldenc també es manté que “no està la situació per aplicar més càrregues i taxes a la ciutadania (només als residents... i no als visitants i turistes que també vénen amb gossos i també embruten)”.

Des de la corporació es considera que el tribut, que no és moment tampoc d’aplicar per la situació que s’està vivint, “resulta injust per aquells que fan be les coses i són cívics; pagar tots (justos i pecadors) per culpa d’uns quants pecadors no es veu bé”

Finalment, i en relació a la taxa que s’ha desestimat almenys ara per ara des de la corporació escaldenca, tampoc no s’està a favor del tribut “perquè pot provocar o derivar en interpretacions perverses, com que els propietaris que ara les recullen deixin les tifes, atès que la taxa ‘podria legitimar' el concepte ‘pago per neteja per tant no cal que netegi jo’ o situacions d’abandonament de mascotes o de disminució d’adopcions a la gossera…” I per què tampoc no estan a favor a Escaldes del registre d’ADN? Doncs les mateixes fonts també tenen molt clara la motivació. D’entrada, perquè és un procés gens fàcil i sí molt costós.

Justament, les fonts consultades remarquen que el procés és costós “per a tots”, tant per a l’administració com pels propietaris, perquè “depèn molt de que els propietaris facin la corresponent inscripció al registre (pagant, és clar... taxa i ADN)” amb la qual cosa, irònicament, les fonts indiquen que “al final serà més car tenir un gos que un cotxe”. Tornant a arguments una mica més seriosos, les fonts consultades indiquen que “se sap que hi poden haver contaminacions d’ADN (entre tifes i pixums) que falsegin els resultats”.

La gestió de tot plegat, s’ha dit, és costosa en molts sentits. No només monetàriament, que també, sinó que “cal enviar les mostres a fora d’Andorra” i, a més, “el projecte ADN caní no resol el tema dels turistes i visitants amb gos (que també defequen), perquè de forma immediata no estarà posat en marxa (cal un període de posada en marxa, operativa i proves) i cal aplicar solucions amb caràcter immediat”. Per tot plegat, el comú d’Escaldes advoca, tant pel que fa la taxa com pel que fa a l’ADN, “per campanyes de conscienciació per a tothom i mà dura i sancions per als incívics que no compleixen”.

Pel que fa a Encamp, el comú està revisant l’actual ordinació i estudiant poder aplicar altres mesures relacionades amb la tinença responsable d’animals, com ara ampliar els controls amb més personal, posar en marxa la identificació per ADN o accions per evitar i sancionar les actituds incíviques, entre altres. És per això que la parròquia tampoc aprovarà l’impost l'any vinent.

Comentaris (16)

Trending