Mor Tonet Albós, fundador de l’Esbart Santa Anna i president del Sindicat d’Iniciativa

Va ser conseller del quart i del comú d'Escaldes-Engordany i també va presidir la formació de dansa

Comentaris

Tonet Albós amb la directora de Cultura del comú d'Escaldes-Engordany, Anna García.
Tonet Albós amb la directora de Cultura del comú d'Escaldes-Engordany, Anna García. ESBART SANTA ANNA

Antoni Albós Gabarra ha mort aquest divendres. Fundador i president de l'Esbart Santa Anna entre 1954 i 1970, va presidir el Sindicat de Turisme fins que aquest va passar a ser Oficina Nacional de Turisme. Va treballar més de 50 anys a Fhasa/FEDA on també ha treballat el seu fill Tonet. Havia nascut el 21 d'octubre de 1932 a Encamp.  L'Esbart Santa Anna li farà un homenatge.

Conegut també com el 'Tonet del Palau' per la seva botiga del Palau dels Licors i per la casa pairal, Albós va formar part del darrer quart i del primer comú d’Escaldes-Engordany. Va ser un membre molt actiu de la comissió de festes de la parròquia. Tonet Albós va començar a treballar quan tenia 8 anys a l'Hostal Valira, que gestionaven en Josep Adserà  i la seva esposa Maria Cubells que procedien d'Espanya des d'on havien fugit per la Guerra Civil.

Hi va treballar cinc estius seguits en un horari de 9 del matí a 9 de la nit. El primer any va guanyar 3.000 pessetes (uns 18 euros) en propines quan el sou dels treballadors de Fhasa era de 25 pessetes per dia (0,1 euros). Entre els clients de l'hostal hi havia Pau Casals, el doctor Trueta o el futbolista Laszi Kubala.

Home amant de les tradicions, un dels grans moments de l'any per en Tonet era la calçotada que organitzava el Sindicat d'Iniciativa a Salomó (Tarragona). En un d'aquests desplaçaments va saber amb l'historiador Pere Canturri que també viatjava amb l'autobús que, de matinada s'havia enderrocat una de les cases més emblemàtiques de Sant Julià de Lòria, a l'avinguda Verge de Canòlich on hi ha actualment un aparcament de terra davant de la plaça de la Germandat.

La seva gran passió, però, ha estat la festa major de la parròquia. Sempre deia que era "la més lluïda de la vall". Va assistir al seu primer ball de festa major quan tenia cinc anys a l'actual plaça Santa Anna amb l'orquestra Escaldes. Desprès vindria una orquestra francesa que comptava amb un músic d'Andorra. De l'orquestra Nois d'Olesa recordava sempre que anaven molt endiumenjats. El primer dia de la festa major, Santa Cristina és també el nom de la seva neta, que exerceix de psicòloga després d'haver estudiat a Girona i a Barcelona

Considera que l'Orquestra Maravella ha estat el símbol de la festa major. Va començar a actuar a la parròquia als anys cinquanta. Per pagar els músics, els membres de la comissió anaven per les cases demanant diners. Es dividien en dos grups, uns anaven a Escaldes i els altres a Engordany. Amb la Maravella es va estrenar l'escenari de l'actual plaça Coprínceps amb el primer envelat instal·lat a Andorra. Recordava que va obligar Joan Manuel Serrat a sortir a cantar vestit amb una americana "perquè a la festa major s'hi va ben mudat".

Va participar també en el Pessebre Vivent, i va ser membre del Sindicat d'Iniciativa (creat el 1925) des de la seva refundació el 1951 i vicepresident durant uns anys i president entre el 1987 i el 2010. Home afable i eloqüent, estava casat amb l'Erminia.  El funeral tindrà lloc aquest dissabte a les 11 hores a l'església de Pere Màrtir d'Escaldes-Engordany.

Comentaris (7)

Trending