La minoria critica l’increment de despeses de personal del comú d’Escaldes

El quart trimestre de 2021 s’ha tancat amb gairebé 2 milions de superàvit i un endeutament de 8,3 milions d’euros

Els consellers de la minoría d'Escaldes.
Els consellers de la minoría d'Escaldes. Demòcrates

El comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dilluns la liquidació del quart trimestre del 2021. Tot i que els resultats han estat positius, amb 2 milions d’euros de superàvit i 8,3 milions d’endeutament, la corporació ha rebut dures crítiques per part de la minoria, que ha votat en contra. Concretament, el conseller demòcrata, Jordi Vilanova, ha apuntat com a principals motius l’increment de despeses de personal, a l’assessorament extern i una partida de formació que s’ha considerat molt petita.

Els resultats obtinguts durant el quart trimestre de 2021 pel comú d’Escaldes són bons. Malgrat ser un any encara força marcat per la pandèmia, s’ha tancat amb un superàvit d’1,9 milions d’euros. D’altra banda, l’endeutament històric que es va heretar a llarg termini s’ha reduït fins als 8,3 milions, dels 11 dels quals es partia. Això situa l’endeutament al 28,46%, molt lluny del límit legal del 200% dels ingressos liquidats. “Tenim una situació econòmica molt controlada”, ha remarcat el cònsol menor, Joaquim Dolsa, “el comú està molt bé a nivell financer”.

De fet, els ingressos d’aquest darrer trimestre han estat de 26 milions d’euros. En aquest punt, però, és cert que Dolsa ha remarcat que “hem tingut una reducció important per part de la construcció”. La corporació ha apuntat a la manca de materials i a la mala situació general, que ha retardat moltes obres, fins i tot algunes que tenia en marxa el comú, i que s’han reconduït cap al pressupost d’aquest any. Entre elles, la llar dels jubilats. En aquest sentit, Vilanova ja ha fet els primers apunts, indicant que la reducció d’ingressos per la construcció ve donada, més bé, pels canvis que s’han fet al Pla d’Urbanisme, i que han xocat amb els projectes que es volien iniciar.

En definitiva, el vot de la minoria pel que fa a la liquidació del darrer trimestre ha estat en contra. El motiu principal que ha assenyalat Vilanova ha estat les despeses que es fa en contractació de personal. Sobretot, en comparativa als 14.000 euros que es destinen a formacions, “que són molt pocs”. Així, el conseller ha explicat que “no entenc que es contracti gent, però no es formi la que ja es té”. També ha fet referència a les adjudicacions externes que es fan en matèria d’assessorament “cada cop que es fa un projecte gran”.

Així mateix, les crítiques s’han estès també cap a les inversions, que Vilanova ha considerat com “insuficients”. Aquí ha tornat a entrar en joc la llar dels jubilats, que és una de les obres reconduïdes al pressupost del 2022. També la finalització de la separativa de Fiter i Rossell o el pàrquing de l’Obac. “És una manca de planificació”, ha assegurat Vilanova, “durant la Covid, amb tothom a casa, s’hauria pogut treballar més intensament en la llar i avui en dia es podria tenir enllestit”. Així, el conseller ha indicat que “s’han de prendre decisions molt importants i que s’han de reflexionar molt bé”.

El projecte Caldes va fent camí

Un dels projectes que continua a sobre de la taula del comú és el projecte Caldes. La cònsol major, Rosa Gili, ha assegurat que fa uns dies va haver-hi una primera visualització, perquè ja es té alguna idea del que podria arribar a ser. Per tant, s’espera que molt properament ja s’estigui en disposició de poder treure el plec de bases per poder tirar endavant aquesta idea. “Té molts elements, com el riu, el cabal d’aigua, que hem de mirar amb molta cura per no fer cap bestiesa ecològica”, ha explicat Gili.

Etiquetes

Comentaris

Trending