Més d’un miler de persones participen en el Festival d’Astronomia de la Massana

L’expert en astroturisme Àlex Roig assegura que la xifra situa l’esdeveniment com el més concorregut d’aquest tipus a tot el sud d’Europa i el comú ja assegura una segona edició l’any vinent

Comentaris

Diverses persones observen el cel.
Diverses persones observen el cel. COMÚ DE LA MASSANA

El comú de la Massana ha tancat amb satisfacció el primer Festival d’Astronomia Andorra Comapedrosa. Es calcula que més d’un miler de persones van participar en les diferents activitats de l’esdeveniment, especialment l’observació del cel la nit de dissabte a un Arinsal amb l’enllumenat apagat. Es parla obertament d’un “èxit absolut” amb unes xifres que situen l’acte com el més concorregut d’aquest estil al sud d’Europa, segons l’expert Àlex Roig.

Un cel clar, sense núvols, va permetre unes condicions òptimes per a l’observació de la via làctia, l’activitat central del festival. La cònsol major, Olga Molné, ha afirmat que “va ser realment impressionant quedar-nos completament a les fosques”. Al mateix temps, ha volgut “fer un agraïment públic als restauradors, hotelers, comerciants i veïns d’Arinsal, que han col·laborat amb l’esdeveniment apagant els llums, en molts casos no només els exteriors sinó també els interiors”.

“Estem molt contents amb la implicació dels restauradors, que juguen el joc perquè veuen que l’astroturisme és un producte de futur, amb un enorme potencial”, ha manifestat el conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà

L’observació amb els telescopis va comptar amb 750 participants, que van poder veure l’estrella doble Albireo i el gran cúmul d’Hèrcules. Els assistents podien comprovar la potència dels aparells, ja que el monitor astronòmic els ensenyava amb un làser com, amb ull nu, el que havien vist era gairebé imperceptible. El públic, segons s’ha explicat des del comú, també va valorar molt positivament la ruta per les constel·lacions, que van fer estirats a terra per poder anar seguint les explicacions de la guia astroturística. Es van fer tres torns, en català, castellà i castellà-francès.

El festival va comptar amb altres activitats destacades com una sortida astrofotogràfica, a càrrec de l’Associació de Fotografia a les Valls del Nord, tallers infantils per descobrir les constel·lacions i un espectacle musical per descobrir l’astronomia. Pel que fa a les conferències, van aplegar un centenar de persones que van valorar molt positivament els continguts exposats: d’una banda, l’astrofísic Kike Herrero va explicar que tot i que actualment només es pot assegurar que la Terra és l’únic planeta habitable, una de cada cinc estrelles té al seu voltant algun món amb condicions similars a la Terra. D’altra banda, el també astrofísic Joan Anton Català, va explicar la urgència de reglamentar l’espai, ja que serà crucial en el futur, tant des del punt de vista econòmic com tecnològic o militar.

El conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, ha fet un balanç excel·lent d’aquesta primera edició del Festival. “Vam obtenir el segell de Destinació Turística i Reserva Starlight el mes de gener, que acredita un cel fosc de qualitat. Amb aquest festival tothom ha pogut gaudir de l’experiència de submergir-se a la via làctia”, ha assegurat.

Tot i que han participat activament al festival un miler de persones, també hi va haver molta gent que va gaudir de l’espectacle de les estrelles des de les terrasses dels establiments d’Arinsal. “Estem molt contents amb la implicació dels restauradors, que juguen el joc perquè veuen que l’astroturisme és un producte de futur, amb un enorme potencial”, ha manifestat el conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà.

En els pròxims dies es lliurarà la recaptació de les activitats d’observació a l’associació Laika. Després de l’èxit del festival, ja es preveu repetir l’esdeveniment de cara a l’any que ve. A més, el comú ha programat diverses sortides astronòmiques durant tot l’estiu.

Comentaris

Trending