La majoria de comuns fan marxa enrere amb les restriccions a l’enllumenat de Nadal

Un cop superada la fase crítica a FEDA, les corporacions, amb l’excepció de Canillo i la Massana, aposten per ampliar els motius decoratius i, també, l’horari, tot i que algunes mantenen certes limitacions, com ara que no estiguin encesos tota la nit

estructures lumíniques Nadal 2023 avinguda Meritxell
estructures lumíniques Nadal 2023 avinguda Meritxell

S’apropa Nadal i, com ja està passant a molts llocs del món, a Andorra també s’aniran encenent les llums decoratives als carrers. Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, per exemple, ho fan aquest divendres. Enguany, aquests elements recuperen gairebé la plena normalitat, després que l’any passat els comuns adoptessin mesures per reduir significativament el consum elèctric. El nombre de motius tornarà a ser l’habitual a la majoria de parròquies, tot i que algunes sí que mantindran unes certes restriccions horàries.

Cal recordar que la campanya nadalenca del 2022 va coincidir amb la necessitat d’impulsar un estalvi energètic vista la complicada situació econòmica de FEDA. I retallar en llums decoratius va ser una de les mesures dels comuns. Ara, però, la realitat és ben diferent. I això anima les corporacions locals a recuperar en bona part l’ambició habitual.

És el cas d’Andorra la Vella. Fonts comunals apunten que “s’ha recuperat la normalitat”. Així doncs, a banda d’instal·lar-se als eixos comercials, al mercat de Nadal i al barri antic, es torna a posar també a les zones adjacents. Això sí, es manté la decisió d’apagar-les a la mitjanit. A Escaldes-Engordany, també s’ha incrementat el nombre de llums que s’han distribuït pels carrers.

El mateix succeeix a Encamp. Fonts de la corporació indiquen que es torna a la situació habitual anterior a l’any passat. Per tant, sense restriccions. Això sí, s’aposta per “il·luminació amb LEDs de baix consum”. A Sant Julià, tot i que sense arribar al que es feia el 2021, hi ha una aposta més ambiciosa. Hi haurà més motius als carrers i també més hores. Si l’any passat tot s’apagava a les dotze de la nit, enguany, on sigui possible, es programarà perquè es mantinguin enceses fins a les tres de la matinada.

Pel que fa a Ordino, també l’any passat es va retallar horaris. Enguany, el que s’ha decidit és “instal·lar sensors crepusculars” en una part de l’enllumenat. D’aquesta forma, es manté una certa contribució a l’estalvi energètic. En canvi, a la Massana es manté la “línia de l’any passat” per apostar per un enllumenat “més sostenible”.

Finalment, a Canillo sí que han decidit mantenir les restriccions de l’any passat. “Un fanal sí, un no”, indiquen les fonts consultades per Altaveu. Això permet un estalvi del 30% i també s’opta per emprar “rellotges astronòmics” que “s'encenen en funció del sol”. El cost és de 85.000 euros per temporada.

Comentaris (2)

Trending