Majoral adverteix el Govern sobre el vial lauredià: “Si no és ara no serà mai”

El cònsol de Sant Julià espera que tots els informes que s’han demanat per poder ampliar l’abocador de la Rabassa siguin correctes i Medi Ambient ho autoritzi

Josep Majoral aquest migdia a Canòlich.
Josep Majoral aquest migdia a Canòlich. Toni Solanelles

El cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, espera que amb un Govern amb tanta presència laurediana el vial que ha d’agilitzar la circulació en el tram que va de la frontera fins al túnel de la Tàpia sigui una realitat ben aviat. “Si no és ara no serà mai”, ha indicat el mandatari comunal al tomb de l’aplec de Canòlich.

Majoral s’ha felicitat per l’evolució per la festa per excel·lència de Sant Julià i ha recordat que enguany la celebració de Canòlich ha estat “excepcional” per la commemoració dels 800 anys de la troballa de la imatge de la verge, que han portat molts més actes que de costum i des de fa força temps ja. El cònsol ha admès que enguany “ha estat dels anys que hi ha hagut més gent”, però tampoc no ha pogut quantificar amb exactitud per dos motius.

A Canòlich “ha estat un dels anys que hi ha hagut més gent” malgrat que el cap de setmana llarg segurament ha impedit que encara hi hagués més assistència a l’aplec

El primer, perquè la gran pista de l’assistència és el nombre que hi ha de vehicles estacionats, i n’hi havia molts. Moltíssims. Encara que no necessàriament més que altres anys perquè, ha recordat, s’està davant un cap de setmana de pràcticament quatre dies que convida a marxar a segones residències. I aquest era el segon element a tenir en compte. Ara bé, els 9.000 previstos s’han gairebé lliurats tots.

Demanat per la relació amb un Govern amb molta presència laurediana, amb tres ministres originaris de la parròquia, amb algun que altre secretari d’Estat, diversos directors departamentals, la ministra de Presidència residint-hi… Majoral ha afirmat que “em quedo amb allò bàsic, i és que s’hi han compromès”. La construcció del vial, “que si no és ara no serà mai”, ha indicat. Amb tot, no hi ha hagut encara cap contacte en la matèria i és clar que primer serà la desviació de la Massana.

Preguntat també per l’abocador de la Rabassa i la seva ampliació, el cònsol lauredià ha explicat que espera que ara ja s’hagin complementat tots els informes que ha anat demanant el Govern i així pugui Medi Ambient autoritzar l’ampliació sol·licitada. Majoral ha admès una demora producte d’una anomalia de l’empresa externa contractada pel comú. Però ara ja es dona tot per resolt i s’espera que l’autorització no s’allargui gaire.

L'abocador de la Rabassa.

Relacionat

Govern demana un complement d’nformació al comú per validar l'ampliació de l'abocador de la Rabassa

L’abocador tindrà titularitat comunal i això facilitarà el control dels abocaments. De qui, quan i com es fan. I en quina quantitat. Això permetrà tenir un major control de l’equipament i, també, de garantir que la circulació de camions per la carretera que porta fins a l’abocador no serà excessiu o, com a mínim, no molestarà més del compte els veïns de la zona. En aquest sentit, el mandatari lauredià ha explicat que ja hi ha una ordinació que regula el trànsit en aquella zona.

De moment, tot i ser un abocador de terres comunal, “no està ni previst ni pensat” que només rebi runa procedent de les obres de la parròquia. Ara bé, no seria descabellat pensar que això acabi així , més encara quan l’executiu s’ha posicionat a favor que cada parròquia pugui disposar dels seus espais per a la recepció de terres. “És el que més sentit comú tindria” perquè mediambientalment, quant a la petjada ecològica, per exemple, “no té cap sentit que la terra d’una obra de Canillo acabin havent-se d’abocar a la Rabassa”.

Comentaris (1)

Trending