Escaldes xifra en 1,5 milions el cost del pla especial a la zona de Can Noguer

La corporació entén que és bo accelerar unes actuacions necessàries i que, posteriorment, els diners els recuperaran segons els diferents propietaris vagin construint a les seves parcel·les

Mapa de la unitat d'actuació on es farà el pla especial.
Mapa de la unitat d'actuació on es farà el pla especial.

El comú d’Escaldes calcula que les obres per urbanitzar la unitat d’actuació del camí de les Molleres, seguint el projecte del pla especial que ha decidit impulsar pel seu compte no podrien començar fins, com a mínim, la tardor. Abans, ha explicat la cònsol major, Rosa Gili, cal fer tot el treball previ per part dels tècnics. El càlcul és que el cost dels treballs ascendeix a uns 1,5 milions d’euros. Per ara, els abonaria la corporació, però en el futur bona part s’ha de reclamar als propietaris quan ells impulsin projectes urbanístics a les seves parcel·les.

La mandatària ha posat en relleu en declaracions a Altaveu la importància de tirar endavant aquest pla especial. “Ho accelerem perquè pensem que és una actuació que pot donar servei a molta gent”, ha indicat. D’aquesta forma, entén, es resoldrà el que considera “una anomalia”.

Hi ha dos punts claus que han decidit tirar endavant aquestes obres. En primer lloc, la inseguretat que genera l’accés a la urbanització de Can Noguer i el fet que, en ser un camí particular, quan neva el comú no pot treure la neu. Per l’altra, apunta que el mal estat de les xarxes d’aigües pluvials i residuals “provoca que alguns veïns tinguin inundacions i això fa anys que dura”. Per això, considera necessari “donar-los una solució”.

L'actual accés a la urbanització de Can Noguer.

Relacionat

Escaldes defensa el pla parcial al camí de les Molleres per millorar tota la mobilitat a la zona

Una solució que, però, no serà barata. Desenvolupar la unitat implica urbanitzar i, sobretot, construir un vial, ara sí comunal, que serveixi per entrar o sortir de Can Noguer. Un cop s’ha validat el tràmit per tirar endavant el pla especial, el comú pot ara avançar en el projecte. “Ara podem fer el pas següent, que és fer-ho nosaltres. Els tècnics ja hi estan treballant”, ha indicat. Tot i això, el més probable és que calgui recórrer a suport extern.

I, un cop estigui completat tot el projecte urbanístic, caldrà encarregar les obres. Això, entén Gili, trigarà encara uns mesos. “Fins a la tardor, sent realista, entenc que no es podrà començar”, ha apuntat la mandatària escaldenca. El cost dels treballs s’estima en 1,5 milions d’euros.

Aquesta quantitat, ara, la pagarà el comú. I, en el futur, els diners els anirà recuperant segons els propietaris de les diferents parcel·les vagin fent-hi projectes a aquestes. Cadascú haurà d’abonar la part corresponent. Gili ha defensat que es tracta d’una forma de fer fixada a la llei i que no és pas el primer cop que s’utilitza. Per exemple, ha indicat, ja es va fer servir al Fener. Qui ja estan construïts a la zona, “en principi se’n beneficiaran”. Aquest retorn, per tant, serà per aquells que volen fer alguna construcció, que és quan s’han de retornar aquests diners. La cònsol ha aprofitat per recordar que aquest pla especial s’havia deixat “a mitges per la corporació anterior”. Ha puntualitzat que, aleshores “són tots aquells que avui dia son considerats com a no urbanitzables, i els altres tindran la sort que se’n podran beneficiar, però crec que el benefici és per a tots”.

La cònsol recorda que, amb el pla parcial, el comú guanyarà fins a 5.000 metres quadrats de terrenys. En un, es mantindrà l’aparcament actual, que “va força bé” per donar servei als visitants que volen accedir a la vall del Madriu. A l’altra parcel·la que es quedarà la corporació “es pot construir alguna cosa, però encara no tenim res al cap”.

Comentaris (3)

Trending