Escaldes defensa el pla parcial al camí de les Molleres per millorar tota la mobilitat a la zona

El comú impulsa l’actuació per reduir el risc actual en l’accés a la urbanització de Can Noguer, però també per poder intervenir i resoldre els problemes a les xarxes d’aigües pluvials i residuals

L'actual accés a la urbanització de Can Noguer.
L'actual accés a la urbanització de Can Noguer. Google Maps

El comú d’Escaldes defensa que l’impuls públic del pla especial a la zona de la unitat d’actuació del camí de les Molleres és essencial per millorar la mobilitat a la parròquia i, especialment, a la zona. El projecte previst ha de permetre, entre altres actuacions, crear un nou vial per connectar la urbanització de Can Noguer i la carretera d’Engolasters. També es milloraran les deficiències que, ara mateix, presenta la xarxa d’aigües pluvials i residuals a la zona.

La corporació ha decidit impulsar pel seu compte el desenvolupament de la unitat. És a dir, no espera que els propietaris facin un pla parcial, sinó que tira endavant un pla especial. Ho fa al·legant la importància que té fer ja a la zona les diferents actuacions previstes. I, especialment, la millora de la viabilitat i de la seguretat a l’hora d’accedir o sortir de la urbanització de Can Noguer.

Actualment, el vial d’accés és privat. Més enllà d’això, el principal problema és el fet que presenta importants deficiències que posen en risc els usuaris, tant als veïns de la zona residencial com a la resta de conductors que transiten per la carretera d’Engolasters. A l’hora de sortir, s’ha d’ocupar moltes vegades el carril contrari i la situació encara empitjora més a l’hivern, especialment quan neva. A això se suma el fet que per la via circulen habitualment cotxes a una velocitat elevada.

Amb el desenvolupament del pla especial, es farà un nou vial. I aquest ja serà directament públic. Segons s’indica en l’acord per tirar endavant el desenvolupament de la unitat d’actuació, “es preveu substituir el traçat del vial actual i connectar el carrer amb la carretera d’Engolasters més avall”. Això, permetria “una suavització del pendent” i un millor accés.

Instants previs a la sessió de consell de comú d'Escaldes.

Relacionat

Escaldes millorarà l’accessibilitat a la urbanització ubicada al camí de les Molleres

El comú assegura que “la nova viabilitat prevista resoldrà la urbanització interna de l’àmbit, donant continuïtat viària amb els sistemes existents i integrant l’estructura funcional i orgànica del conjunt de la parròquia”. Per tant, s’entén que “l’execució del vial millorarà la mobilitat del conjunt” d’Escaldes “i en particular de la zona residencial vinculada”.

Un altre avantatge de l’actuació serà que permetrà millorar les xarxes d’aigües, tant residuals com pluvials. Actualment, alerten des de la corporació, “generen molts problemes”. Aquests, s’assegura, es podran resoldre amb el pla especial.

Aquest també permetrà que el comú aconsegueixi dues parcel·les en concepte de cessió obligatòria. Una, al sud-est, en la part intermitja de la carretera d’Engolasters. L’altra, en la corba inferior d’aquesta via. A aquest segon terreny es podrà bastir “un equipament comunal de serveis”. A l’altra, es mantindrà un aparcament ja existent que, però, passarà a ubicar-se sobre una parcel·la de titularitat pública.

En total, la unitat d’actuació compta amb 55.733 metres quadrats de terreny, dels quals, com a màxim, s’han de destinar 12.121 a viabilitat. L’edificabilitat màxima està força limitada: tot just a 521.903 metres quadrats. Quan es desenvolupi, el pla d’urbanisme preveu que el sol que quedi, com a màxim, en mans de privats siguin 35.348 metres quadrats.

L’acord per impulsar la unitat també contempla altres aspectes. Així, la voluntat és garantir la continuïtat de la canal de les Molleres i, també, el fet que la parcel·la es troba afectada per la normativa de protecció de la vall del Madriu. Per això, “cal tenir la màxima cura amb l’entorn paisatgístic i natural, procurant causar el menor  impacte a la zona, construint majoritàriament amb adaptació a la topografia existent i respectant tant com sigui possible les formacions boscoses del conjunt”.

Comentaris (2)

Trending