Escaldes ultima els treballs de sanejament i protecció a la Plana arran de la ventada estiuenca

El bosc del Picó, on es van replantar al març més de 300 arbres, serà un dels protagonistes de les activitats de la Setmana del Medi Ambient que organitza el comú

Isabel Rogé i Cèlia Vendrell durant la presentació de la Setmana del Medi Ambient.
Isabel Rogé i Cèlia Vendrell durant la presentació de la Setmana del Medi Ambient. Toni Solanelles

El comú d’Escaldes està ultimant les darreres actuacions que queden pendents per sanejar i acabar de protegir el bosc del Picó, a la zona de la Plana, que va patir el virulent efecte d’una ventada tornado que hi va haver la tarda-nit de l’11 de juliol passat. Queden per retirar alguns arbres que amenacen de descalçar-se a la part més alta del bosc i instal·lar una xarxa passiva al peu del talús per tal de protegir la carretera d’eventuals caigudes de petits rocs. “Els veïns poden estar tranquils”, ha garantit la consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell.

La responsable de l’àrea mediambiental, juntament amb la cap de servei, Isabel Rogé, han presentat les activitats de la Setmana del Medi Ambient que la corporació escaldenca organitza la setmana vinent, del 7 al 10 de juny, arran de la celebració, aquest diumenge, del dia internacional sobre la matèria. El bosc del Picó i els més de 300 arbres que s’hi van plantar al març, justament, en una de les actuacions incloses en el pla de refeta de la zona després de la ventada, serà l’escenari d’una de les activitats programades. Justament, una excursió a la muntanya prevista per a alumnes de 8 a 12 anys. De fet, són escolars de primera ensenyança als quals van adreçades les activitats programades al tomb de dita setmana.

Un moment de l'exposició de Cèlia Vendrell i Esteve Tor.

Relacionat

Escaldes ha tallat arbres per compte de privats per evitar que caiguessin a la carretera de l’Obac

Vendrell ha repassat les actuacions que s’han fet a la zona afectada per l’impacte de l’episodi de fort vent, anormal de totes totes. La consellera ha explicat que ja es va netejar la zona de rocs i arbres caiguts i s’han fet els anclatges corresponents. També es va fer la plantada d’arbres -plançons d’entre 20 i 30 centímetres que són els que podran observar els estudiants- i ara el que toca és “fer la gestió forestal de la part més alta d’aquella zona”, que implica un 10% del conjunt arbori que hi pot haver en l’indret. Vendrell i Rogé han explicat que també s’han restaurat el camí i el rec, que van quedar malmesos per l’esllavissada de rocs de grans dimensions.

La consellera ha explicat que a demanda dels veïns s’han posat baranes en alguns punts del camí atès que amb la pèrdua de massa forestal, la sensació de verticalitat era més accentuada que mai. Alhora “esta previst que s’instal·li una xarxa passiva al peu del talús” que ha d’aconseguir frenar les petites roques que eventualment puguin desprendre’s de la muntanya. I que la xarxa en qüestió acabaria ‘conduint’ cap a la vorada de la calçada. En qualsevol cas, i davant el temor que alguns veïns van exposar en una reunió de poble haguda el novembre passat, la responsable comunal de Medi Ambient ha assegurat que tothom pot estar tranquil.

SETMANA DEL MEDI AMBIENT

Al bosc del Picó, a la Plana, els estudiants que acudeixin a l’excursió programada en el marc de la Setmana del Medi Ambient podran comprovar “els efectes que pot tenir el canvi climàtic en el bosc”. I Vendrell ho ha lligat a l’aparició de fenòmens com la ventada del juliol de l’any passat o el recent pic de calor que ha fet florir moltes plantes abans del que hauria estat normal. L’excursió -amb trajecte a peu des de les escoles fins a la Plana- està pensada per alumnes de 8 a 12 anys. Per a escolars de la mateixa edat hi ha programa una segona activitat, un itinerari de reciclatge d’una hora i mitja de durada.

Així, es farà una visita als diferents punts vers de la parròquia i es farà una aturada a la caseta de la brossa per veure, per poder conèixer de primera mà, què va a cada contenidor. “Tot està orientat a la sensibilització”, ha remarcat la consellera, que tot i congratular-se de la celebració de la Setmana del Medi Ambient -que el dia 11 de juny tindrà una mena de final de festa organitzat per tots els comuns del país-, ha lamentat que el taller de reciclatge “hagi d’estar a l’agenda des de fa deu anys”. “Cada any l’hem de repetir perquè la gent no acaba de reciclar els seus residus. Encara falta que la gent prengui consciència”, ha remarcat Cèlia Vendrell.

Finalment, l’activitat adreçada als més petits -en total, grans i no tan grans, són 372 els escolars inscrits a les activitats previstes en el marc de la Setmana del Medi Ambient- és un taller de jardineria que permet als nens i nenes “posar les mans a la terra, que els agrada molt, i barrejar-la amb aigua”. També podran ‘moure’s amb plantes ornamental i aromàtiques, una de les quals, d’aquestes darreres, se la podran endur a casa.

Comentaris (1)

Trending