Escaldes ha tallat arbres per compte de privats per evitar que caiguessin a la carretera de l’Obac

El comú exposa en una reunió veïnal amb residents a la zona de la Plana els treballs realitzats arran de la tempesta de vent huracanat que hi va haver el juliol al bosc del Picó

Un moment de l'exposició de Cèlia Vendrell i Esteve Tor.
Un moment de l'exposició de Cèlia Vendrell i Esteve Tor. Toni Solanelles

El comú d’Escaldes-Engrdany ha hagut de tallar els darrers mesos arbres en propietats privades, especialment a la zona de l’Obac, per evitar que caiguessin a la carretera, com ha passat en alguna ocasió. Així ho ha explicat la consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, en el marc d’una reunió veïnal amb persones residents a la urbanització de la Plana per exposar-los els treballs que s’han fet i es fan encara per subsanar els efectes de la tempesta de vent huracanat que hi va haver el juliol al bosc del Picó. El cost de les tal·les l’acaben assumint els particulars, és clar.

El comú d’Escaldes, segons que ha explicat Vendrell i el director tècnic de l’empresa que assessora la corporació en matèria de gestió forestal a la zona malmesa a la Plana, Esteve Tor, han explicat que durant el 2022 es netejarà totalment els indrets boscosos afectats per l’episodi de fort vent -al tomb dels 100 quilòmetres per hora- que hi va haver la tarda vespre de l’11 de juliol. La zona més propera a la carretera ja s’ha atacat. I ara s’està sanejant altres espais. En total, la tempesta de vent huracanat va malmetre unes tres hectàrees de bosc dividides en tres zones.

Operaris del COEX treballant a la zona de la Plana.

Relacionat

Quaranta serveis per la virulenta ventada i la carretera encara tallada a la Plana

Una desena de veïns han acudit a la reunió, informativa i força tècnica, per donar compte de l’actuació realitzada. Més enllà dels treballs que s’han fet i es continuen fent, s’està a l’espera de rebre un informe geològic per saber l’eventual perill de despreniment de rocs en aquell punt. Tor ha deixat clar que en principi, no es veu perill per a la zona urbanitzada, altra cosa és la carretera. “Ens preocupa la caiguda eventual de rocs a la carretera, no perquè puguin saltar a la zona habitada”, ha remarcat l’enginyer forestal, que ha deixat clar que la nota tècnica que s’emeti donarà més elements per afrontar la gestió forestal de la zona.

Cèlia Vendrell ha celebrat el contracte de manteniment forestal, per dir-ho d’alguna manera, que el comú té amb l’empresa Tot Boscos, que va permetre afrontar algunes de les feines necessàries arran de l’incident. De fet, en aquell punt, els treballs més urgents els van fer tècnics de l’empresa citada i del COEX. Tot Boscos ha continuat fent tasques en el marc del sanejament del bosc del Picó, on van caure per trencament o arrasament desenes d’arbres, alguns de 30 i 40 centímetres de diàmetre i d’altres de més petits, alhora que alguns de “significatius” amb uns 120 i 130 anys d’història i aparentment en una zona d’estabilitat.

treballs plana
Treballs de retirada d'arbres trencats.

Vendrell ha explicat que les actuacions extraordinàries que es van haver de fer van suposar una despesa extra de 35.000 euros. Per al 2022 ja hi ha pressupostat tot el necessari per acabar tots els treballs pendents a la zona, alguns de ben complicats, com ha explicat Esteve Tor, pel pendent del lloc i la impossibilitat de treballar-hi de manera mecànica. L’equip de muntanya del comú està fent feina manual, netejant soques i falcant arbres per evitar arrossegalls o afectes adversos davant episodis de pluja forta.

GESTIÓ FORESTAL

Tor ha exposat la dificultat de la gestió forestal, amb uns boscos, al Principat, més densos del que caldrien. “Tenim massa peus.” L’enginyer forestal ha recordat que a mitjan segle passat es van tallar molts arbres perquè donaven un rendiment econòmic alt. Però els espais arboris es van regenerar sols amb facilitat i donant com a fruit muntanyes d’arbres que com aquell que diu es recolzen els uns amb els altres. D’aquí que quan hi ha fenòmens com el del passat 11 de juliol l’impacte pugui ser més gran.

El comú -com els de les altres parròquies- va fent més o menys feina. Però es troben en punts on n poden actuar perquè són privats. Vendrell ha explicat que des que és consellera de Medi Ambient ha hagut de firmar una dotzena de cartes sol·licitant als privats que actuessin, que tal·lesin els arbres de la seva propietat pel risc que podrien arribar a suposar. En aquest marc, la consellera escaldenca ha reconegut que a tocar de la carretera de l’Obac, just davant l’hotel Panorama, es va haver d’exigir una actuació ràpida dels privats.

L'arbre que ocupa part de la via.

Relacionat

Cau un arbre damunt la carretera de l’Obac i obliga a desviar el trànsit pel centre d’Escaldes

I com que no estaven en condicions de fer una gestió eficient de caràcter immediat, “els hem tret nosaltres i els hem passat la factura al privat. No ho fem. El comú no ho fa. Però hagut d’actuar d’urgència davant d’un perill imminent”. De fet, algun que altre arbre va caure a la carretera alterant el trànsit. Sortosament, la caiguda més sonada va ser un dia al tard i l’afectació va ser menor de si hagués passat durant la jornada diürna.

Tornant al bosc del Picó, a la zona de la Plana, més enllà de l’informe geològic que s’espera i dels treballs de sanejament que es van fent, també s’està fent la reflexió de si cal fer una plantada d’arbres caducifolis, com els roures, per crear una franja tampó en un indret que ha quedat més esclarissat per la caiguda o trencament i la retirada posterior dels pins afectats per la ràfega huracanada del juliol. Aquesta franja serviria també com a protecció davant d’incendis i altres fenòmens. La plantada, si es fa, que tot indica que sí, es durà a terme a partir del proper mes de març.

Comentaris

Trending