Reivindicació del ‘Madriu escaldenc’ amb l’estrena de la remodelació d’una borda a Ràmio

(AMB VÍDEO) L’espai rehabilitat ha de ser l’epicentre, el “punt de trobada”, de les activitats amb les quals el comú d’Escaldes pretén rellançar la vall i alhora reivindicar la seva ‘escaldeineïtat’

Intervenció de David Mas amb la borda remodelada al fons.
Intervenció de David Mas amb la borda remodelada al fons. COMÚ D'ESCALDES

Escaldes ha estrenat aquest migdia, en plena polèmica pel model de gestió de la vall del Madriu, una borda que ha rehabilitat a la zona de Ràmio i que ha d’esdevenir l’epicentre de les activitats amb les quals el comú liderat per Rosa Gili pretén reactivar la vall. O com ha dit la cònsol, la borda, llogada per deu anys, es converteix en el “punt de trobada” d’unes accions -“per fer-hi mil coses”- amb les quals el comú, en certa manera, reivindica l’ ‘escaldeneïtat’ de la vall. El seu domini.

Gili, que ha arribat a Ràmio sortint des de coll Jové, ha remarcat, buscant la complicitat del conseller comunal demòcrata Miquel Aleix, que “aquí estem a Escaldes”, i ha agraït el suport i implicació de totes les persones i institucions que han participat del projecte, també ressaltat per la consellera comunal Magda Mata. Per a la cònsol, la voluntat d’Escaldes és “recuperar la vida que hi havia hagut” fent actuacions de diversa índole, com ara activitats per als joves o tallers de pedra seca.

Sense que estigués previst inicialment en el programa, també han fet acte de presència a Ràmio, fins i tot arribant abans que Rosa Gili, el cap de Govern, Xavier Espot, i les ministres de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i d’Afers Socials, Judith Pallarés. Espot, que ja va fer una crida al consens sobre el Madriu fa dies, ha evitat entrar en qualsevol polèmica. De fet, dos comuns demòcrates -Andorra la Vella i Encamp- estan enfrontats amb Escaldes pel que consideren actuacions unilaterals del comú escaldenc.

La mandatària comunal escaldenca, referint-se a Calvó, ha recordat que el reconeixement de la Unesco data del 2004 i que malgrat que s’és molt sensible a la protecció ambiental -ha parlat de flora i fauna-, la declaració de l’organisme internacional posa en valor “la part cultural, la borda, la pedra seca, els orris i el camí empedrat”. A Ràmio hi ha aquest estiu els rucs que hi va haver l’any passat a la Plana. I s’aniran posant en marxa tot un seguit d’iniciatives per fer visible la implicació d’Escaldes amb la vall.

Un dels agraïments més especials ha estat per l’equip de Medi Ambient del comú d’Escaldes, que des de fa un any s’ha dedicat, entre altres coses, ha anat fent els treballs de rehabilitació de la borda de cal Jacó. Farà funcions múltiples. Des de centre d’interpretació al bell mig de la vall a refugi o aixopluc puntual en cas que a algun excursionista l’agafi caminant alguna tamborinada imprevista.

WhatsApp Image 2022 07 03 at 1.21.26 PM
Una imatge de grup amb la cònsol major, Rosa Gili, donant explicacions.

Diversos consellers comunals, també un conseller general com Marc Magallón, han pujat fins a Ràmio. També alguns cortalans i persones diverses mogudes per l’interès sobre el Madriu i el passat del Principat. De fet, tant la tècnica de comunicació del comú d’Escaldes, Mireia Suero, com l’historiador David Mas han fet sengles repassades a qüestions de detall o de la història de la vall o de les bordes de Ràmio. Hi ha hagut temps per fer una mica de piscolabis-dinar al tomb mateix de la borda, que a l'exterior té un seguit de lavabos sostenibles per a ús dels muntanyencs.

Ara cal veure si Encamp, Sant Julià o sobretot Andorra la Vella tenen alguna resposta a la iniciativa escaldenca. O si es considera que aquesta sí que encaixa en allò que és d’administració única. Però vaja, que la qüestió del Madriu està calenta i no pas pel fet que les altes temperatures hagin dut fins i tot en aquell punt una mica més de sequera del que hauria de ser normal.

Comentaris (1)

Trending