Encamp multarà a la primavera els propietaris incívics de gossos via les mostres d’ADN caní

El comú tanca el conveni amb el laboratori on s’enviaran les mostres i està a l’espera de completar la formació amb els treballadors d’higiene i circulació que hauran d’encarregar-se de recollir-les

Una tifa d'un gos en un carrer.
Una tifa d'un gos en un carrer. ARXIU

El comú d’Encamp preveu començar a multar els propietaris de gossos que no recullin els excrements dels seus animals i que, via genotipatge, siguin enxampats. La corporació ha engegat la segona fase del procés, amb la signatura del conveni amb el laboratori que haurà de fer les anàlisis pertinents i guardar les mostres. Per ara, el 83% dels animals ja han fet la prova d’identificació i el 77% ja estan identificats, segons ha explicat la cònsol major, Laura Mas.

El d’Encamp serà el segon comú que passarà a la segona fase del procés. Ho fa després d’haver aconseguit una massa crítica de gossos ja identificats i, per tant, tenir prou elements per avançar. Un cop tancat l’acord amb el laboratori que es farà càrrec de la tasca d’anàlisi, queda només un punt més a concretar: completar la formació dels treballadors públics -de l’àrea d’higiene i del servei de circulació- que hauran de recollir, si s’escau, les mostres de les tifes que apareguin a l’espai públic.

“Estem pendents d’això per poder arrencar. Si ho podem fer abans, millor; volem tenir una parròquia neta”, ha explicat Mas. En tot cas, no es vol anar més enllà de la primavera per començar ja les actuacions encaminades a “sancionar aquells incívics”. Per tant, serà un nou pas en l’objectiu de controlar aquest aspecte. Fins ara, ha recordat la mandatària, “s’ha fet bona feina” amb “pedagogia” que ha “tingut bon resultat”. En els darrers mesos, ha recordat, s’han imposat 30 sancions a propietaris que no havien dut el seu animal a fer el genotipatge.

De moment, dels 1400 censats, un 83% sí que ha completat aquest pas. El 77%, de fet, ja estan identificats i la resta s’està a l’espera. Això ha permès, segons ha assegurat Mas, que “la situació hagi millorat molt; al centre urbà ja es veuen pocs excrements”. També hi ha ajudat que “hem fet molts pipicans aquest mandat” i, de fet, en els pròxims mesos s’han de construir de nous, un a la zona del Mirador.

LLUMS DE NADAL

Per altra banda, el comú ha tancat el concurs per adjudicar l’enllumenat de Nadal dels pròxims quatre hiverns. En total, hi haurà deu lots. El cost, en règim de lloguer, serà de prop de 122.000 euros anuals. Paral·lelament, des de la corporació s’ha volgut remarcar els bons resultats de les iniciatives d’estalvi energètic a la corporació, amb una reducció al gener del 30% en comparació al mateix mes del 2022.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending