Encamp demana informació a la resta de comuns per saber quan han d’ampliar l’abocador del Maià

Laura Mas explica que la instal·lació té opcions de fins a tres fases més i indica que necessiten saber quin podria ser el volum de terres a rebre els pròxims anys per impulsar la primera d’elles, valorada en uns 300.000 euros

Abocador de terres del Maià
Abocador de terres del Maià Comú d'Encamp

El comú d’Encamp ha demanat a la resta de corporacions que li facin arribar una planificació del volum d’obres, tan públiques o privades, que preveuen que s’executin els pròxims anys. L’objectiu és poder tenir clar quines seran les necessitats d’emmagatzemar terres i, per tant, saber quan han d’iniciar els treballs per ampliar l’abocador del Maià. Ara mateix, es recorda, aquesta és l’única instal·lació disponible per aquesta operació.

La cònsol d’Encamp, Laura Mas, ha posat en relleu que “el Maià assumeix ara tota la càrrega de les terres del país” i que, lògicament, ara mateix la seva gestió recau en el comú. “Però cal una planificació prèvia per afrontar un futur creixement”, ha remarcat. D’espai, deixa clar, la instal·lació en té -més enllà del problema d’haver de tancar durant els mesos d’hivern-, tot i que cal adequar-lo per poder seguir abocant material.

La possibilitat de disposar d’abocadors a altres parròquies dependrà en gran part dels estudis de càrrega que s’han de tenir en les pròximes setmanes o mesos

En concret, ha explicat la mandatària, la instal·lació, al port d’Envalira, tot just es troba en la seva fase 1. I hi ha opció d’ampliar-la amb fins a tres fases més. El que es vol saber és quan serà necessari fer aquesta operació, el cost de la qual s’estima en uns 300.000 euros. Per això, s’ha demanat la informació a la resta de comuns.

“Hem de saber quines reserves tenir i també els projectes que es volen executar aquests anys i si hem de començar ampliació el 2024 o el 2025”, ha explicat Mas. Tot perquè “ens cal anticipar-nos i que, quan faci falta, la fase 2 estigui disponible”. I tot, evidentment, a l’espera de si altres parròquies són capaces d’obrir instal·lacions alternatives.

Justament, en aquest objectiu hi tindrà una gran importància el resultat dels estudis de càrrega que els comuns esperen tenir en els pròxims mesos. En aquest sentit, Mas i el seu homòleg canillenc, Jordi Alcobé, han recordat que Ordino ja el té i que hi ha quatre parròquies (Sant Julià, Andorra la Vella, la Massana i Encamp) el van encomanar de forma conjunta i l’haurien de tenir durant el mes vinent.

Més retardats van a Escaldes i Canillo. En aquesta darrera parròquia, segons ha apuntat Alcobé, el motiu és el fet que “l’any 2023 vam créixer molt, més d’un 20% en població, i volem integrar aquestes noves dades per evitar que quedi obsolet”.

DADES SOBRE HABITATGE

Pel que fa a la problemàtica de l’habitatge, els cònsols asseguren que avancen en dos àmbits que es consideren clau per disposar d’informació necessària per tirar endavant polítiques. Un, el cens de contractes de lloguer. En aquest sentit, han demanat a Govern que es tinguin en compte detalls com ara si els pisos arrendats tenen o no places d’aparcament o si, per exemple, ho són com a part d’un contracte laboral.

El segon àmbit és el dels pisos buits. Ja tenen, han admès Mas i Alcobé, el llistat de suposats habitatges en desús que ha facilitat Govern. Ara, però, queda el “treball de camp”. És a dir, trobar els propietaris i “saber per què no l’utilitzen”. Tots dos han volgut deixar clar que “serem actius en aquest tema i aportarem les dades pertinents”.

Comentaris

Trending