El desmuntatge del viaducte de Doctor Vilanova pot acabar-se a mitjans de la setmana que ve

(AMB VÍDEO) Les bigues que es retirin es reaprofitaran per a reblir els terrenys on s’està fent l’ampliació de carrils de la part baixa del carrer, a tocar de l’aparcament de l’antiga plaça de braus

Una de les bigues retirada aquest matí.
Una de les bigues retirada aquest matí. Meritxell Prat

La grua de grans dimensions que ha contractat el Comú d’Andorra la Vella ja ha començat a retirar les bigues malmeses del viaducte del carrer Doctor Vilanova. Tot i que inicialment s’havia previst que els treballs de desmuntatge de tota l’estructura s’allarguessin fins divendres que ve, el cap d’àrea de Serveis Públics de la corporació, Jonatan Vicente, ha avançat que és possible que acabin una mica abans.

23 metres de llarg. Un braç de 60 metres i la capacitat d’aixecar fins a 650 tones de pes. Aquestes són les característiques que defineixen la grua de grans dimensions que aquest dimecres ha començat a treballar en el desmuntatge de les 30 bigues malmeses del viaducte del carrer Doctor Vilanova.

Els treballs s’han dut a terme després que els estudis fets determinessin que no era suficient amb la rehabilitació prevista, sinó que l’estructura estava massa malmesa per “l’afectació d’atacs de clorurs” i s’ha fet necessari un canvi de bigues.

 

Els treballs han començat per la part alta del viaducte, a tocar de la plaça Rebés, i s’estan traient bigues d’uns 40 metres de llarg i que pesen unes 20 tones. “Teníem previst fer-ho en tres dies, però possiblement demà ja haguem acabat la part de dalt i la setmana que ve començarem la part de baix”, ha detallat Vicente, que d’aquesta manera calcula que és probable que “a mitjans de la setmana que ve” ja estigui enllestida la intervenció que inicialment havia d’acabar divendres.

Posteriorment, s’instal·laran bigues noves per permetre que el pont sigui “més adequat a l’ús que se’n fan, no els afecti tant les sals del desgel i li donem una vida aproximada de 100 anys”. El cap d’àrea ha detallat que seran bigues més lleugeres, també de formigó, però impermeabilitzades. A més, es conduiran les aigües perquè no arrosseguin les sals i afectin l’estructura de formigó armat. Des del Comú s’ha recordat que el pont, construït fa 40 anys, estava dissenyat per sustentar el pas de vehicles de fins a 16 tones, una xifra que després de la reforma s’incrementarà fins a les 40.

 

REAPROFITAMENT

D’altra banda, les bigues velles no es llançaran, sinó que s’ha decidit reaprofitar-les per reblir els trasdós de murs de nova construcció que es faran a la part baixa del carrer Doctor Vilanova, que ara tindrà tres carrils de circulació. Es considera que és una solució més sostenible perquè s’estalvia material i quilòmetres de transport pesat. En total hi haurà un estalvi de tractament de 800 tones de residus.

Comentaris

Trending