La Crema del Mai pronostica que l’hivern continuarà i serà llarg i fred

Una seixantena de persones han seguit a Canillo la celebració tradicional tot i que el distanciament obligat per la pandèmia i l’absència d’actes complementaris

El cònsol Francesc Camp cremant l'arbre amb la gent seguint l'acte rere la tanca que delimita el camp del Som.
El cònsol Francesc Camp cremant l'arbre amb la gent seguint l'acte rere la tanca que delimita el camp del Som. COMÚ DE CANILLO

Canillo ha celebrat aquest vespre la tradicional Crema del Gener. Una seixantena de ciutadans de la parròquia s’han acostat al camp del Som per ser testimoni d’aquesta tradició que sempre té lloc a finals del primer mes de l’any. Enguany, la crema de l’arbre ha pronosticat que l’hivern continuarà i serà llarg i fred. L’arbre no ha cremat amb intensitat, fet que simbolitza que encara queden dies de baixes temperatures per endavant d’aquesta estació de l’any.

Segons la tradició, la Crema del Gener o Crema del Mai pretén allunyar i acabar el més aviat possible amb el fred i el mal temps. La història recorda que a Canillo durant el mes de gener els nens i joves del poble tallaven un pi del bosc de la Canya i el plantaven al costat de les planelles de Borronet, prop de les escoles. Quan encenien el pi, la gent feia molt soroll amb un corn de banya de bou, un cargol de mar i esquelles.

Els assistents que no s’han volgut perdre la cita, organitzada pel comí de la parròquia, han seguit el tradicional acte respectant les mesures de prevenció i seguretat per evitar la propagació de contagis de la Covid. El distanciament i l’absència d’actes complementaris o paral·lels, com la també tradicional xocolatada, no han permès que la celebració tingués el caliu habitual tot i que ha mantigut el nivell d'assistència.

Etiquetes

Comentaris

Trending