El Contradans, el Festival de Dansa i Cultura Tradicional, arriba a la Massana després que la primera edició es fes a Ordino. “Enguany hem volgut introduir la música. La idea és que funcioni com un nexe d’unió entre els diferents col·lectius artístics”, ha apuntat la presidenta de l'Esbart de les Valls del Nord, Meritxell Rabadà. Per la seva part, el conseller de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana de la Massana, Guillem Forné, ha destacat “la programació excepcional, tant a nivell local com d’artistes convidats”. La cita, a la plaça de les Fontetes de la parròquia massanenca del 14 al 16 d’octubre.
El certamen enguany incorpora la música, però la voluntat dels organitzadors és ampliar, any rere any, el seu contingut amb altres manifestacions artístiques
Com a grups convidats hi haurà el gallec Nova Galega de Danza, que fusiona tradició i avantguarda amb dansa i música d’arrel gallega, i la cobla catalana dels Sons Essencials. El primer actuarà en solitari sota la direcció de Jaime Pablo Diaz amb l’espectacle ‘Leira no Camiño’, mentre que el segon compartirà escenari amb l’Esbart de les Valls del Nord; la cobla posarà la música i l’esbart la coreografia. Els dos espectacles tindran lloc dissabte a les 17 hores i a les 12 hores, respectivament. Ja diumenge serà el torn de l’Esbart Sant Romà, a les 12.45 hores, amb ‘Traces de Folk’.
Tot això estarà combinant amb tallers de diferent índole, el mercat artesanal -on s’intentarà exemplificar el fet de com s’han adaptat diferents oficis històrics per sobreviure fins avui en dia-, la projecció del documental ARREL -produït per Fira Mediterrània de Manresa i que reflexiona sobre com els creadors actuals aposten per la utilització del patrimoni cultural com a font d’inspiració- el dissabte 15 a les 19:30 hores al Teatre les Fontetes i l’exhibició del Drac d’Olivella el dia de la inauguració, el divendres 15 a les 19 hores, considerat el drac en actiu més antics de Catalunya.
Una vegada finalitzi aquesta edició, es farà una valoració i detectar possibles elements a millor. La voluntat, com ha refermat Rabadà, ”és convertir-lo en el punt de trobada i de col·laboració entre esbarts del país i grups de renom internacional, al mateix temps que va ampliant any rere any el seu contingut a altres manifestacions culturals que lliguin amb la filosofia del festival” i que fos “una mostra de la riquesa del país de cara a nivell nacional i a l’exterior”.
Comentaris