El projecte de residència universitària a Sant Julià inclou 40 pisos de lloguer a preu assequible

El comú està decidit a tirar endavant una iniciativa al Prat Gran que se sustenta en un estudi de viabilitat que es presentarà dimarts en una reunió de poble on Desperta Laurèdia de ben segur hi mostrarà la seva discrepància

T

Toni Solanelles / Bru Noya

Comentaris

Els terrenys del Prat Gran de Sant Julià de Lòria.
Els terrenys del Prat Gran de Sant Julià de Lòria. ALTAVEU

L’avantprojecte amb què el comú de Sant Julià basa la viabilitat de la residència universitària que es pretén impulsar a la zona del Prat Gran, al centre de la parròquia, incorpora quaranta pisos de dues habitacions que s’haurien de gestionar sota la modalitat de preu assequible i dues-centes places d’aparcament soterrànies. La proposta que hi ha ara sobre la taula permet mantenir tot el parc infantil i les dues pistes poliesportives, que passarien a ser cobertes.

El comú que lidera Josep Majoral està decidit a tirar endavant la iniciativa, més encara després de rebre els resultats d’un estudi de viabilitat que es va encomanar el mes de juny. El treball es va rebre el mes passat i es preveu presentar dimarts en una reunió de poble en la qual, ben probablement, els representants de Desperta Laurèdia, a la minoria comunal, hi mostraran la seva discrepància. Aquest dijous, els dirigents comunals lauredians han presentat l’avantprojecte als rectors de les diferents universitats amb seu a Sant Julià i, també, als integrants de la minoria.

La corporació té en ment adjudicar el projecte en règim de concessió després d’un concurs. El concessionari s’hauria de fer càrrec del cost de les obres -que les primeres estimacions situen de l’ordre d’uns 20 milions- i, a més més, abonar un cànon anual al comú

Dotar la parròquia d’una residència universitària és un dels reptes que té fixats el comú des de fa molts anys. I la presència de cada cop més centres d’ensenyament superior encara l’hauria fet més necessària. La residència permetria l'arribada de més estudiants estrangers, que és un objectiu dels centres ubicats a Sant Julià, i especialment de la Universitat d'Andorra (UdA). El mes de febrer es va presentar l’Associació Sant Julià de Lòria Campus Universitari (ACU) i una de les seves demandes era, precisament, la de l’equipament residencial.

L’estudi que s’ha fet, basat en diversos escenaris, donaria resposta i solució a diverses problemàtiques o necessitats parroquials. I, a més, ho faria sense que el comú hagi de fer, almenys així està plantejat, cap aportació dinerària directa. En efecte, l’aportació comunal és el terreny sobre el qual es bastiria el projecte arquitectònic. Què inclou? A grosso modo, i sense que, òbviament, hi hagi redactat un projecte executiu, la proposta passa per disposar de dues places soterrànies d’aparcament, que donarien dos-centenars de places d’estacionament.

La residència universitària pròpiament dita es bastiria damunt les pistes poliesportives, que passarien a ser cobertes. Sobre aquestes pistes s’aixecarien fins a sis plantes que, d’una banda, permetrien construir uns 140 pisos universitaris -una mena d’estudis- i 40 habitatges de dues habitacions que es posarien al mercat sota la fórmula del lloguer a preu assequible. De la gestió de tot plegat se’n faria càrrec l’empresa que s’imposi en el concurs públic que s’hauria de convocar.

L’estudi de viabilitat projecta140 pisos-estudi per a estudiants, dues plantes soterrànies, amb 200 places d’aparcament, els habitatges de lloguer ‘controlat’ i el manteniment de l’actual parc infantil i les dues pistes poliesportives

En efecte, el comú, segons les fonts consultades, té en ment adjudicar el projecte en règim de concessió. Hi ha molts serrells per tancar, és evident. Per exemple, els anys de durada de dita concessió. El concessionari s’hauria de fer càrrec del cost de les obres -que les primeres estimacions situen de l’ordre d’uns 20 milions- i, a més més, abonar un cànon anual al comú, que tindria una part fixa i un component variable equivalent a un percentatge, que s’hauria d’establir en el plec de condicions, de la facturació que obtingui la concessionària.

Per a la majoria comunal, amb els estudis que actualment té sobre la taula, la proposta de residència universitària i tot el que ella comporta resol cinc necessitats o qüestions essencials. D’entrada, l’equipament universitari. Però tant o més important segons les fonts comunals, “es manté sí o sí el parc infantil en la seva totalitat” sempre segons l’estudi que hi ha ara mateix disponible. També es conserven les pistes poliesportives com s’ha dit. I afegeix, a més, dos elements més.

D’una banda, “es posaria un gra de sorra a la resolució del problema del mercat d’habitatge de lloguer” i, de l’altra, també es dotaria el centre de la parròquia de dos centenars de places de pàrquing que no són mai sobreres, més encara si es té en compte que a tocar del Prat Gran, els dos espais (Prat Nou i Camp Gran) on es pot estacionar actualment, són de titularitat privada i el comú els té arrendats, però pot ser que aquest arrendament no sigui, és clar, de per vida.

DESPERTA LAURÈDIA SÍ, PERÒ NO

La majoria comunal espera saber dimarts la reacció de la ciutadania, sabedora que Desperta Laurèdia, l’oposició al consell de comú, hi està en contra. O dit d’una altra manera, està d’acord amb el fons i és partidari d’impulsar una residència universitària, però no està d’acord amb les forma. És a dir, la proposta que hi ha ara sobre la taula no té -i no tindrà suposadament- el suport de la formació liderada per Cerni Cairat. Desperta Laurèdia és partidària de mantenir el Prat Gran tal i com està ara mateix.

Comentaris (16)

Trending