El comú d’Ordino aprova la suspensió durant set mesos de les llicències de construcció

El cònsol Josep Àngel Mortés acusa Bàrbara Pàmies (Movem Ordino) de fer demagògia i la consellera afirma que la majoria actua amb electoralisme

Comentaris

El comú d'Ordino s'ha reunit aquest divendres en sessió de consell extraordinari.
El comú d'Ordino s'ha reunit aquest divendres en sessió de consell extraordinari. COMÚ D'ORDINO

El comú d’Ordino ha aprovat aquest divendres la suspensió temporal per set mesos de l’atorgament de llicències de construcció. L'objectiu és tirar endavant, abans que acabi el mandat, importants canvis al pla d’urbanisme de la parròquia. El cònsol Josep Àngel Mortés s'ha referit a la manca de recursos hídrics i al fet que l'actual POUP contempla un creixement incompatible amb els recursos i amb el segell de Reserva de la Biosfera. El POUP es revisarà de manera excepcional i se centrarà en l'estudi de capacitat de càrrega màxima de la parròquia.

La llei permet un màxim d'un any i el comú ha decidit la suspensió per set mesos. Movem Ordino s'ha abstingut en la votació "tot i estar d'acord en el fons però no en la forma", segons la consellera Bàrbara Pàmies. Ha dit que el nou POUP l'hauria d'aprovar el proper equip de Govern ja que si es fa ara "és una mesura electoralista". Mortés ha qualificat les declaracions de Pàmies de demagògiques i electoralistes. "El més assenyat és el que estem fent", ha dit. S'ha aprovat per set vots a favor i una abstenció.

En la roda de premsa posterior, Pàmies ha afirmat que "cal fer la suspensió però creu que els terminis són ajustats ajustats” per poder fer un nou POUP, recollint els interessos de tota la parròquia en temes de sostenibilitat i qualitat de vida, i fent tots els estudis necessaris. "La modificació del POUP lligarà el proper comú de mans. La nostra alternativa és esperar que acabi l'any. L'actual comú ha tingut quatre anys per fer la modificació ja que el POUP es va aprovar el 2019.  

Mortés ha recordat que “Ordino ha estat la primera parròquia en fer aquesta revisió excepcional del POUP com a resposta al creixement actual”. El decret ha estat definit pel mandatari com una ‘obligació’ per protegir una parròquia verda que és Reserva de la biosfera i defensa l’Agenda 2030 i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La suspensió no superarà els set mesos i en cap cas quedaran afectats els edificis dels equipaments i dotacions d’iniciativa pública o privada, ni les llicències d’edificació que s’han d’atorgar als terrenys que disposin almenys d’accés rodat, dels serveis d’aigua potable, evacuació d’aigües residuals o un sistema homologat de depuració i subministrament d’energia elèctrica segons la normativa vigent amb anterioritat a la Llei general d'ordenació del territori i urbanisme (Lgtou).

El termini de set mesos correspon al temps que té un equip d'arquitectes per fer l'anàlisi de com efectuar la revisió excepcional del pla d'urbanisme de la parròquia. Els especialistes han estat contractats pel comú per 95.000 euros.  

Ja en els estudis demogràfic i ambiental d’Ordino, realitzats l’any 2022 per la consultoria Anthesis Lavola, s’evidencia una prognosi de creixement exponencial de la parròquia amb l’actual normativa urbanística, lligada a una pèrdua de recursos i patrimoni natural, tot afegint-hi complicacions a nivell energètic i amb els subministraments, a més dels problemes de mobilitat derivats.

Hi ha un altre estudi de recursos hídrics efectuat el mateicx any per EO-ecoconsulting, en què s’evidencia la insuficiència de la xarxa pública de captació i distribució d’aigua potable en relació amb l’actual previsió de creixement de la parròquia, i la necessitat de realitzar d’altres estudis per copsar les autèntiques possibilitats d’aquests dipòsits i xarxa, així com les inversions que caldran fer per donar servei a la població de la parròquia.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending