El comú farà silenci i Saetde està disposada a portar als tribunals el plec de bases del Carroi

Marsol, que recorda que el recurs de la societat no atura el concurs, assegura que no hi ha base legal per a la impugnació i garanteix que les exigències establertes “estan molt ben raonades”

Conxita Marsol.
Conxita Marsol. Toni Solanelles

El comú d’Andorra la Vella, que impulsa conjuntament amb el de la Massana el concurs per construir un telefèric fins al pic de Carroi que després podria allargar-se fins a Pal, farà silenci administratiu davant el recurs presentat per Saetde contra el plec de bases de l’esmentada concurs per concessionar el futur giny. Així ho ha assegura la cònsol de la capital, Conxita Marsol, que està convençuda que “no hi ha base legal” per sostenir la impugnació. Això obligarà la societat encampadana a portar el cas als tribunals, i fonts de Saetde han assegurat que s’hi està disposat.

Marsol ha explicat que fa un mes aproximadament que la societat que gestiona les pistes d’esquí el Pas de la Casa i de Grau Roig va presentar el recurs basant-se essencialment en el fet que es disposin unes exigències sobre el capital social de les empreses que vulguin concórrer al concurs que creu fora de lloc i, en canvi, no es tinguin en compte altres paràmetres com les reserves o els fons propis, que evidencien, a parer de Saetde, la solvència de l’empresa.

Marsol: “No ens preocupa (la impugnació), no hi veiem una base legal, no ens sembla que hi pugui haver recorregut (judicial)”

La societat encampadana no disposa del capital social mínim exigit, un fet que Marsol creu que podia haver resolt amb el temps que va des de la publicació del plec de bases fins al termini de la presentació de propostes. A més, ha explicat la cònsol en el marc de la presentació de les pintures murals als tòtems de l’entorn de l’Espai Columba, el que demanen les condicions del concurs “és un concepte super ben raonat” que, a més, “dóna garanties a les administracions concedents”.

Conxita Marsol, que ha recordat que el recurs no paralitza el concurs, ha emfatitzat que es tracta d’un projecte que pot voltar els 40 milions d’euros i, per tant, “entenem que (les empreses concursants) han de tenir múscul econòmic”. “No ens preocupa (la impugnació), no hi veiem una base legal, no ens sembla que hi pugui haver recorregut (judicial)”, ha destacat la mandatària comunal d’Andorra la Vella que, malgrat tot, ha assegurat que “és difícil donar una resposta” al recurs presentat per Saetde i, per tant, s’optarà pel silenci, un instrument que també pot usar l’administració.

Altres arguments i la posició de Saetde

El del capital social no és l’únic argument emprat per Saetde. Marsol ha explicat que la societat encampadana denuncia una mena de competència deslleial perquè una de les condicions que inclou el plec de bases és que el concessionari haurà de bonificar els forfets de Pal-Arinsal. “Ens sorprèn”, ha remarcat la cònsol, “perquè en altres llocs també posen les seves condicions i és el joc” que es defineix abans de començar, justament, a través del plec de bases. La cònsol d’Andorra la Vella es referia, per exemple, al fet que el comú d’Encamp subvencioni el Funicamp que explota, justament, Saetde.

Una imatge del pic de Carroi aquest matí.

Relacionat

El telefèric al pic de Carroi va camí de la Batllia abans de començar

La societat que gestiona les estacions del Pas de la Casa i de Grau Roig també demana que quedi clar qui pren les decisions entre el comú d’Andorra la Vella i la Massana. Elements que, ha remarcat Marsol, no deixen de sorprendre però que són difícils de respondre en termes legals. D’aquí el silenci. El que li importa a la cònsol, i és el que espera, és que el 12 de juliol hi hagi ofertes. Marsol ha deixat clar que “no crec que es presentin” les vuit que van retirar, justament, el plec de condicions. Una seria, justament, Saetde.

Veient que el concurs del telefèric pot afavorir un competidor, entén Saetde, la societat encampadana sí es plantejava, diu, presentar oferta

La societat liderada per Joan Viladomat està decidida a portar als tribunals les condicions del concurs. Per curar-se amb salut si mai Saetde vol, més tard, actuar legalment contra l’adjudicació de la concessió del telefèric. En altres concursos, la Batllia ha desestimat les pretensions de la societat encampadana per no haver mostrat la seva oposició al procés des del primer moment. Saetde està convençuda de tenir raó i lamenta que les exigències sobre el capital social la puguin deixar fora del concurs.

Les fonts consultades per l’Altaveu han reconegut que inicialment no hi havia la voluntat de participar en el concurs, però una vegada es va veure que via concessió “s’afavoreix un competidor”, en relació a la bonificació de què hauran de ser objecte els forfets de Vallnord Pal-Arinsal, sí que la societat hauria entrat a estudiar la possibilitat de presentar una proposta. De fet, fa no pas tants anys, l’aliança entre Saetde i Doppelmyr, que se n’hauria anat en orris ja amb l’esclat de la pandèmia, semblava que podia travar una oferta imbatible. Ara caldrà estar a l’expectativa.

Comentaris (6)

Trending