Ciutadans de Canillo estudien accions contra el comú per la reclamació indeguda de deutes

El departament conegut com ‘el cobrador del frac’ ha causat força malestar entre molts residents a la parròquia, que han hagut de fer mans i mànigues per justificar que havien abonat serveis que se’ls reclamaven

El comú de Canillo és un dels que més ha incrementat la partida de personal.
El comú de Canillo és un dels que més ha incrementat la partida de personal. ARXIU

Ciutadans de Canillo estan estudiant amb diferents advocats la possibilitat d’emprendre accions legals contra el comú pel que consideren, en molts casos, reclamacions indegudes de suposats deutes que en algunes ocasions no eren tals i que, en d’altres, estaven clarament prescrits “i els responsables comunals ho havien de saber perquè no poden obviar els terminis de prescripció que estableixen les normes”.

Tot plegat s’emmarca en un malestar força generalitzat pel que consideren, molts veïns, com una mena de persecució que hauria protagonitzat un departament comunal de nova creació, un departament que ja es coneix com el del ‘cobrador del frac’. La temàtica que tracta i sobretot les formes que empra la persona encarregada d’intentar pescar morosos no està agradant ni poc ni gens als obligats contribuents. N’hi ha que fa mesos que estan recercant justificants per poder acreditar que van abonar aquells serveis -com l’escola bressol o l’esplai- que suposadament no haurien pagat.

Hi ha famílies que han hagut d’acudir a les seves respectives oficines bancàries per recuperar rebuts i altres documents per poder justificar al comú que han complert amb les seves obligacions. Hi ha algun cas, que els ciutadans haurien pagat per duplicat alguns dels serveis. I d’altres que no troben la documentació necessària per acreditar allò que consideren que han pagat.

La temàtica que tracta i sobretot les formes que empra la persona encarregada d’intentar pescar morosos no està agradant ni poc ni gens als obligats contribuents

El comú s’ha posat molt estricte -de fet, això ningú no ho retreu, en tot cas el que es lamenta són les formes emprades per la persona a la qual se li ha encarregat la tasca de recuperació de deutes- en un moment d’un context econòmic complicat, també per a les administracions. I es va tan enllà, i aquí rau una part gran del problema, que s’estarien reclamant deutes que, ni en el cas que fossin certs, ja haurien prescrit.

Molts ciutadans ja han fet consultes per assegurar-se la prescripció de les reclamacions que els fan. I per atacar-les jurídicament. Però més enllà d’això, el que s’està analitzant també és fins a quin punt es pot exigir ‘responsabilitats’ al comú per fer públics al BOPA els noms de deutors que s’està demostrant que no ho eren. O bé per prescripció del deute o bé perquè sí que s’havia abonat allò que es reclama i per un deficient funcionament a l’àrea de finances no apareixia com a tal.

El comú fa un parell de mesos que està reclamant deutes.

Relacionat

Polseguera a Canillo amb el nou departament de reclamació d’impagaments

En tots dos casos es considera que la situació pot ser greu. I encara que els assessors legals d’alguns dels ciutadans que estan analitzant la qüestió, consideren que pot ser normal que les corporacions públiques mirin de recuperar tot el que puguin fins i tot en el cas que els deutes estiguin prescrits “i si algú pica, ja ha picat”, els veïns no ho troben normal. I menys encara que es publiciti un avís com de notificació de deute quan aquest no seria exigible.

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending