Primers passos per connectar les xarxes d’aigua de la capital i Escaldes de cara al 2025

Gili i González firmen un protocol d’intencions que permetrà analitzar tècnicament el projecte, però deixen en mans dels tècnics la decisió sobre el punt exacte de la connexió i per ara no es mullen sobre la data de finalització dels treballs

Gili i González, durant la signatura.
Gili i González, durant la signatura. M.P.

Els cònsols majors d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, Sergi González i Rosa Gili, han firmat aquest matí un protocol d’intencions que dona inici als treballs tècnics per analitzar si és viable la connexió de les xarxes d’aigua de les dues parròquies. De moment no està clar on es faria la connexió ni tampoc el calendari per tenir-ho enllestit, si bé el 2025 es vol poder començar a destinar-hi alguna partida pressupostària.

“Portem molts anys parlant-ne i des d’Escaldes tenim bastantes raons per voler avançar amb aquesta qüestió”, ha defensat Rosa Gili, recordant l’episodi del 2015 quan una tempesta va provocar una forta esllavissada a la zona de Claror i va deixar la parròquia tres dies sense aigua. De la mateixa manera, els episodis de sequera cada vegada més freqüents, fan també que tant una parròquia com l’altra vulguin garantir-se el subministrament. “Crec que plasmarem la voluntat clara i ferma perquè les dues parròquies centrals es puguin ajudar”, ha manifestat la cònsol.

De moment, però, és només un primer pas. Ara començaran els treballs tècnics per determinar on s’ha de fer exactament la connexió. Els cònsols han remarcat que la decisió s’ha d’acabar d’estudiar i serà cosa dels tècnics designar el punt exacte, si bé Gili no ha descartat que sigui a la zona de la Dama de Gel, tal com ja s’havia apuntat amb anterioritat.

“Crec que plasmarem la voluntat clara i ferma perquè les dues parròquies centrals es puguin ajudar”, ha manifestat la cònsol

Tampoc hi ha un calendari massa clar. “No hi ha una planificació”, ha admès el mandatari de la capital, afegint, això sí , que les dues corporacions volen que els treballs tècnics es pugui tenir “com abans millor per tal que al 2025 ja puguem destinar alguna partida per fer-ho realitat”. “Des del moment que signem el protocol, la maquinària ja està en marxa”, ha afirmat Gili, que ha deixat obert també el termini de finalització en funció dels costos i les dificultats. “Potser és quelcom senzillíssim i es fa en un no-res, però potser s’han de canviar canonades o posar bombes i es tarda més”, ha apuntat, afegint que segurament tampoc serà igual de fer fàcil el fet de fer baixar l’aigua cap a Andorra o fer-la pujar cap a Escaldes. En tot cas, com González, ha afirmat que “no hi ha cap voluntat que es demori”.

L’estudi tècnic el duran a termes els tècnics de les dues parròquies i per tant tampoc hi ha una partida econòmica clara per destinar-hi, ja que s’assumeix amb recursos propis de les dues corporacions.

MÉS COL·LABORACIÓ

Els dos mandataris han recordat que sí que es va fer realitat, ja, la connexió de la xarxa de l’hospital amb Andorra la Vella. Un element que es va prioritzar després de l’incident del 2015, però que fins ara no s’ha hagut de fer servir mai.

Sergi González s’ha mostrat optimista sobre el fet que els dos comuns puguin seguir col·laborant en molts altres àmbits i que la paraula mancomunar no sigui només un concepte de campanya electoral. “És un acte de simbolisme important, una mostra de les intencions de tenir la mà estesa a la vall central”, ha afirmat.

De la mateixa manera, ha insistit que també tenen intenció d’avançar en la possible connexió de la xarxa amb Sant Julià de Lòria.

Sobre la possibilitat d’incrementar les taxes sobre l’aigua, el cònsol de la capital ha recordat que s’han establert tres tams de taxes diferents per als grans consumidors “i ja vam marcar la tendència que qui més consumeix, pagui més”. Igualment, s’ha enviat una carta a hotels i centres comercials perquè “estudiïn mesures per estalviar aigua”.

Comentaris (1)

Trending