Canillo redueix el pressupost fins als 13,9 milions d'euros

Disminueixen les despeses d'inversió i les partides que més augmenten són les de gent gran i benestar social i medi ambient i agricultura

Comentaris

Un moment d'una sessió de comú de Canillo.
Un moment d'una sessió de comú de Canillo. COMÚ DE CANILLO

El comú de Canillo ha aprovat en la sessió de consell extraordinària d'aquest dimecres un pressupost de 13.903.967 milions d'euros per a aquest exercici. Això suposa una disminució de 1,80 milions (11,5%) en relació al de l'any anterior (15.709.044). Les despeses d'inversió es redueixen en 3.991.800 euros. Les partides que més augmenten són les de gent gran i benestar social i medi ambient i agricultura . Dinamització turística i cultural disminueix un 20,6%. El pressupost s'ha aprovat amb els vots en contra de l'oposició.

El cònsol major, Francesc Camp ha explicat que "el pressupost ha de reflectir la crisi i té en compte la baixa d'ingressos. L'objectiu és no generar més deute". L'augment a medi ambient i agricultura ve motivat per la incorporació de serveis com el de jardineria, els estudis d'eficiència energètica dels edificis comunals, la subvenció de l'ADN caní,   i un projecte per garantir el relleu generacional del sector ramader.  Pel que fa a gent gran i benestar social, ha pujat la dotació econòmica per donar resposta a les necessitats socials de la parròquia i per la continuïtat dels programes Vincles i Com a casa, així com la posada en marxa de l’Uclic, el bus a demanda i la futura incorporació d’un vehicle per atendre les necessitats dels diferents usuaris a qui dona resposta el departament. 

A l’àrea de dinamització turística i cultura, si bé el pressupost és un dels que es redueix més amb un 28% (-345 mil euros) l'aposta del comú per potenciar la seva oferta turística continua intacta respecte al principi del mandat, amb el compromís de la finalització del pont tibetà de la Vall del Riu (pressupostada a la comissió de obres i serveis) i la inversió al Palau de Gel (pressupostada a la comissió de finances). El comú continuarà duent a terme els esdeveniments lúdics i culturals al llarg del any, sempre que l'evolució de la pandèmia ho permeti. La comissió de Joventut i Esports incrementa el seu pressupost en un 19%, una xifra que s’eleva a 228 mil euros que s’explica amb el nou contracte d’arrendament del Palau de Gel, la renovació de les instal·lacions de l’skatepark i el manteniment de les subvencions als clubs i a les entitats esportives.

Entre les  inversions destaquen partides d’obres i millores en eixamplaments, renovació de carrers, carreteres i camins (2,2 milions)

Entre les principals inversions destaquen diverses partides d’obres i millores en eixamplaments, renovació de carrers, carreteres i camins (2,2 milions); els entorns de la passarel·la tibetana (400 mil euros); el projecte de desplegament wifi en diversos nuclis de població i en punts turístics com el Roc del Quer (85 mil euros); els equipaments per posar en marxa el Museu de la Moto i l’Espai Galobardes (50 mil euros) i la posada en marxa del transport a demanda, l’Uclic (150 mil euros). Des l'oposició, Albert Torres ha criticat l'augment de les despeses de funcionament  (790 mil euros) que ha considerat excessiu. Ha preguntat sobre les inversions que es preveuen fer al Palau del Gel. Camp ha explicat que només en reformes i en millores per a l'estalvi enegètic es preveun entre 2,5 i 3 milions d'euros.

El cònsol ha dit que s'ha encomanat una auditoria una empresa especialitzada per acabar d'avaluar la quantitat exacta. En el pressupost es destina 1 milió d'euros al Palau. En referència a les despeses de funcionament ha discrepat de la xifra de Torres opinant que "no sé d'on treu els números perquè a nosaltres ens consta un augment de l'1,8%. No entenc d'on surt aquesta diferència". Camp ha indicat que Torres havia agafat un pressupost anterior, de 14.800.000 euros.

Durant la sessio també s'ha aprovat una partida de 365 mil euros del fons de reserva del comú  per finançar la dotació de les despeses relacionades amb la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de coronavirus. Una part important d'aquests diners aniran destinats a ajudar a les famílies de la parròquia i a despeses de funcionament. S'ha aprovat per assentiment la memòria econòmica de taxes i preus públics i en l'apartat del marc pressupostari, la consellera de l'oposició, Dolors Cabot ha comentat que no s'assembla en res al que es va presentar l'any passat. Camp ha replicat afirmant que "no tinc una bola de vidre al davant i no podiem preveure l'afectació de la pandèmia a Ensisa". Ha afegit que a  partir del 2023 la situació econòmica millorarà amb la recuperació dels ingressos de la societat que gestiona del camp de neu.

En el primer punt de l'ordre del dia que era l'aprovació de les actes de les sessions anteriors, Torres ha lamentat que s'assabentessin de l'acord amb el Palau del Gel a través dels mitjans de comunicació. Camp ha reconegut que hi va haver filtracions però en cap cas des de la majoria. Torres ha insistit en l'incompliment de l'acord que es va assolir en sessió de consell d'informar primer a l'oposició.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending