Canillo aprova un pressupost “continuista” de 20,65 milions amb 7,25 destinats a inversió

Entre els projecte destacats hi ha la culminació del nou CAP i de l’embelliment del nucli antic de Soldeu així com l’eixamplament de les voravies al pas de la general 2 i la millora a les carreteres de Prats i Meritxell

Jordi Alcobé en la sessió de consell de comú de Canillo d'aquest dimecres.
Jordi Alcobé en la sessió de consell de comú de Canillo d'aquest dimecres. Gabriel Pérez

Canillo és el primer comú del nou mandat que té pressupost. La corporació ha aprovat els comptes per al 2024, amb un import total de 20,65 milions, xifra que suposa un increment del 2% en comparació a l’any passat. D’aquesta xifra, 7,25 es destinaran a inversió, amb projectes clau com la culminació del nou centre d’atenció primària -a mitges amb Govern-, millores a la xarxa viària i a les voravies, la culminació de l’embelliment de Soldeu i l’inici de la construcció d’una planta de biomassa a l’edifici Perecaus.

El pressupost, com era de preveure, s’ha aprovat de forma unànime per part de tot l’equip de govern -cal recordar que no hi ha minoria- i, d’aquesta forma, es converteix en la primera corporació que, després de les eleccions del passat desembre, ja té comptes en vigor. Uns números que creixen lleugerament en comparació als que es van validar pel 2023. En concret, es queden en 20,65 milions, un 2% d’increment.

Jordi Alcobé ha parlat d’un “pressupost de continuïtat” amb el darrer mandat, però també ha volgut treure pit del fet que “és equilibrat i no genera dèficit públic”; es calcula tancar l’exercici molt per sota del límit d’endeutament màxim: al 28,35%

La partida més forta és la destinada a inversió. S’enfila fins als 7,25 milions. Entre els projectes que la majoria ha volgut destacar hi ha el nou centre d’atenció primària (CAP), que s’impulsa conjuntament amb Govern. La partida és de 605.000 euros per culminar tota la construcció. Paral·lelament, també es preveu finalitzar l’embelliment del nucli antic de Soldeu (1,65 milions) incloent la millora del carrer Regí per facilitar l’accés a la plataforma esquiable. A aquest poble, així com a Canillo, s’eixamplaran i reformaran les voravies per donar més seguretat als vianants. Altres obres previstes són les millores a la carretera de Prats i la de Meritxell o la construcció d’un ‘Pump Track’, un circuit per a bicicletes.

També s’ha previst la rehabilitació de Casa Federico amb la voluntat que es converteixi en un punt de venda de productes locals i una mostra de l’artesania i l’art popular de la parròquia. Una altra de les inversions projectades és la creació d’una nova zona lúdica a la Valira a la confluència del riu Montaup. En l’àmbit cultural, el comú aposta per la continuïtat del festival Canillo Escènic Arts de cara a l’estiu vinent.

El cònsol major, Jordi Alcobé ha parlat d’un “pressupost de continuïtat” amb el darrer mandat, però també ha volgut treure pit del fet que “és equilibrat i no genera dèficit públic”. De fet, es calcula tancar l’exercici molt per sota del límit d’endeutament màxim. Al 28,35%. El mandatari ha destacat també que “els ingressos corrents superen les despeses corrents i això vol dir que el funcionament és eficient; no requerim transferències per finançar-les”.

Sobre les inversions, Alcobé ha assegurat que es destinen “essencialment als ciutadans de la parròquia”. Un dels projectes, el de la planta de biomassa que s’instal·larà al soterrani de l’edifici Pere Caus, ha de permetre “incrementar l’autonomia a nivell energètic”. La previsió és fer aquest any tots els estudis previs necessaris i iniciar la construcció el 2025. Un cop enllestit, en una primera fase, hauria de donar servei a tots els edificis públics del comú: el mateix Perecaus, el Palau de Gel, les escoles i la seu de la corporació. “Té dos vessants: Una, fer una bona gestió forestal i tenir boscos nets i sans; la segona, produir energia”, ha desgranat.  

Etiquetes

Comentaris

Trending