Astrié adverteix de l’increment de cost de la Fira i insisteix en la necessitat d’un multifuncional

El cònsol preveu que dels 420.000 euros que costa actualment tot l’esdeveniment, es pugui arribar als 600.000 o 700.000 a partir de l’any que ve, quan caldrà també actualitzar el contracte per adquirir la vela, i demana “un replantejament” d’on fer la mostra “amb garanties en un futur proper”

David Astrié i Miquel Canturri durant la presentació de la Fira.
David Astrié i Miquel Canturri durant la presentació de la Fira. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

“La Fira té un cost important”, tant pel que suposa el muntatge i desmuntatge de l’envelat i els estands, com pel fet que s’ha de tancar l’aparcament del Part Central i comú deixa d’ingressar uns 130.000 euros de mitjana, segons els càlculs de la corporació. A més, des del comú es preveu que el cost total de l’esdeveniment passi dels 420.000 euros actuals a “600.000 o 700.000 euros”, per la qual cosa, el cònsol major de la capital, David Astrié demana “un replantejament” d’on dur-lo a terme i torna a insistir en la necessitat de disposar d’un espai multifuncional.

Els dies 27, 28 i 29 d’octubre Andorra la Vella celebrarà la 44a edició de la Fira, un esdeveniment “social i econòmic molt important” i que és “un gran revulsiu per a l’economia de la parròquia i del país”, tal com ha remarcat el cònsol major en la presentació de l’esdeveniment. Aquest any, el segon que es recupera la plena normalitat i tota la superfície útil, hi haurà 187 expositors (17 més que l’any passat), 50 dels quals corresponen a les parades del mercat artesanal i 37 a entitats de la fira d’associacions. En total, 10.000 metres quadrats i com és habitual, pràcticament la meitat de l’envelat destinat a l’exposició de vehicles.

Astrié ha detall que el pressupost és similar al dels altres anys, amb uns 420.000 euros. Ara bé, sí que ha apuntat que “el cost del muntatge de l’envelat s’ha incrementat”. El preu ve donat per un concurs que es va fer el 2018, però que s’ha anat actualitzant. A més, ha recordat, el contracte acaba aquest any i per tant, l’any que ve tocarà fer un nou concurs. De fet, s’ha mostrat convençut que els preus en cap cas seran els mateixos, “augmentaran considerablement i el cost de la fira pot ser que sigui molt més alt”.

Aquesta situació pot comportar que els estands també siguin més cars, si bé s’ha assegurat que en cap cas es trasllada ni es traslladarà el cost real als expositors. Amb tot, el cònsol ha recordat que quan es calcula el cost de l’esdeveniment no es pot pensar només en el muntatge i desmuntatge, sinó que també hi ha el fet d’haver tancar l’aparcament que a la corporació li suposa deixar d’ingressar “uns 130.000 euros de mitjana”.

Per tot plegat considera que cal “replantejar si això és sostenible”, perquè el cost pot arribar als 600.000 o 700.000 euros. I el més urgent és “replantejar on fer la Fira, però també el Cirque, el trial, els tornejos de tennis o les gal·les de la Federació Internacional de Motociclisme”. Astrié ha remarcat que “hi ha un sèrie d’esdeveniments que necessiten un espai multifuncional” i més si es té en compte que potser en un termini no massa llarg de temps els propietaris dels aparcaments “voldran tirar endavant els plans parcials” i el comú deixarà de disposar dels espai.

Així les coses, “cal un important replantejament d’on poder fer la Fira amb tota garantia de cara a un futur proper”, ha situat un horitzó de dos o màxim tres anys, i donat l’increment de costos i l’augment d’esdeveniments al país “és important fer un recinte multifuncional”.

PORTA OBERTA

Preguntat per les declaracions del cap de Govern, Xavier Espot, que apuntaven a una possible col·laboració amb l’FC Andorra per poder fer un estadi i un recinte multifuncional a la Borda Mateu, Astrié ha assegurat que “no hem tancat cap porta, obrem les portes a tothom qui n’hagi de parlar”. Sobre la possible ubicació considera que “pot anar bé” perquè esponjaria el trànsit de persones i “donaria molta activitat a Santa Coloma”.



Altres detalls

L’estand del comú servirà per mostrar la transformació que ha viscut la parròquia els darrers anys, a través d’una planigrafia, que recollirà els canvis urbanístics però també els projectes culturals i socials. A més, com que la inauguració coincideix també amb la fira del bestiar, s’avança a les 10 del matí. Finalment, s’ha assegurat que el desmuntatge de l’envelat es farà en 4 dies i per tant, es preveu reobrir l’aparcament el 3 de novembre.



 

Comentaris (2)

Trending