L’Art al Roc s’integrarà al projecte ‘Caldes’ com a un espai que no només acollirà exposicions

La iniciativa, que vol potenciar la part alta de la parròquia a través de l’aigua termal, la cultura i l’economia, comptarà amb circuits “saludables”, espectacles itinerants i mercats amb productes del país, entre altres coses

La cònsol major, Rosa Gili i l'assesora del comú, Montse Martell, aquest matí al comú d'Escaldes
La cònsol major, Rosa Gili i l'assesora del comú, Montse Martell, aquest matí al comú d'Escaldes Cristian Cortés

El comú d’Escaldes-Engordany ha presentat aquest matí el projecte ‘Caldes’. Una iniciativa que té l’objectiu de donar vida als barris antics de la parròquia a través de tres eixos principals: l’aigua termal, la cultura i l’economia. La idea sorgeix del model d’‘urbanisme culturalista’, el qual treballa tenint en compte la geografia del territori, el sector econòmic i els ciutadans. També s'ha organitzat un concurs on podran participar els ciutadans, que tindrà un termini des d’aquest dijous i fins al 25 de desembre. D’altra banda, s’ha confirmat que l’Art al Roc formarà part del projecte.

Així doncs, l’objectiu principal de ‘Caldes’ és, en un primer moment, encaixar els tres elements “defensant la vida quotidiana dels ciutadans”. “És un territori que està a l’ombra dels eixos principals i volem donar-li vida, responent a les demandes dels habitants i comerciants. Els nuclis antics, carregats d’història i cultura, poden ser un territori amb una forta identitat turística”, ha destacat l’assessora en projectes estratègics del comú, Montse Martell.

S’organitzaran mercats temporals on els visitants podran trobar productes del país i espectacles itinerants amb un format semblant a ‘Turistes i Banyistes’

La iniciativa consta de tres blocs. El primer és l’aigua, on volen que un arquitecte i un artista treballin per fer “un recorregut de ‘performances’, olors, reflexos i treballs artístics” amb escultures murals i espectacles vius. “Volem que la gent pugui viure el territori d’una manera diferent i per això animem als artistes a crear obres contemporànies”, ha explicat Martell. En aquest sentit, el comú tindrà en compte no només l’estètica, sinó l’ambient del territori perquè tot plegat estigui integrat.

Respecte a la cultura, a banda dels projectes per potenciar l’aigua calenta de la parròquia, també s’organitzaran mercats temporals on els visitants podran trobar productes del país i donar un cop de mà a les famílies que aposten per aquest tipus de negocis, com poden ser petits empresaris, dissenyadors, artistes i agricultors. Seran espais “nòmades” que s’ubicaran a les diferents places d’Escaldes o a carrers amb poca activitat comercial. A més a més, hi hauran espectacles itinerants amb un format semblant a ‘Turistes i Banyistes’ on els personatges donaran a conèixer la història del casc antic.

La cònsol major, Rosa Gili ha declarat que la zona alta de la parròquia no ha rebut la força necessària els últims anys i amb aquest projecte es reprèn una de les iniciatives que portaven al programa electoral. 

Tot això mirarà de potenciar l’últim bloc. L’economia. En aquest sentit, la cònsol major d’Escaldes Engordany, Rosa Gili ha declarat que la zona alta de la parròquia no ha rebut la força necessària els últims anys i amb aquest projecte es reprèn una de les iniciatives que portaven al programa electoral. “Volem lligar molts projectes amb la participació de la ciutadania perquè érem conscients que si només potenciàvem el sector econòmic no tindríem un bon resultat”, ha afegit.

El concurs tindrà un pressupost de 41.000 euros en premis. Un total de 13.700 euros per cadascun dels tres àmbits que es repartiran de la següent manera: 7.900 euros pel projecte guanyador, 3.900 euros per a la segona iniciativa i 1.900 per a la tercera. “Es tracta d’un incentiu i una recompensa per les hores de feina i el treball que hi haurà darrere”, ha conclòs Gili.

Comentaris (1)

Trending