Anyós ‘tem’ l’impacte d’una nova promoció urbanística a l’entorn de l’església

Es comença a desenvolupar una unitat d’actuació que permetrà construir fins a 20.000 metres quadrats de sostre -dividits en 29 parcel·les- i deixarà 1.800 metres quadrats perquè el comú hi pugui fer un aparcament

Una vista del terreny on ja es nota l'efecte de les màquines.
Una vista del terreny on ja es nota l'efecte de les màquines.

Veïns d’Anyós temen l’impacte que tindrà una nova promoció urbanística que ja es comença a albirar a proximitat de l’església romànica del poble. I malgrat que són conscients que tot està fet dins de la legalitat, lamenten que no hi hagi més consciència de protecció de l’entorn natural. Hores d’ara s’han començat a desenvolupar una unitat d’actuació de poc més de 32.000 metres quadrats respecte de la qual se’n poden construir 20.000 dividits en 29 parcel·les. 

L’actuació deixa 1.800 metres quadrats per a serveis públics i és previst que el comú hi faci un aparcament. El terreny era propietat de la societat Mentor SLU, lligada a Reig Patrimonia, que hauria traspassat la propietat delegada a la firma Estrint. Si no hi ha canvis, en aquest espai hi han d’anar una trentena d’edificacions residencials. És a dir, tipus xalet. Una promoció similar, asseguren les fonts, a la que s’ha fet a la Gonarda, que també ha tingut un impacte molt significatiu, encara que les fonts deixen clar que en tot moment es respecta la normativa vigent.

WhatsApp Image 2023 07 17 at 15.52.15 (3)
Els rètols dels implicats en l'operació.

De fet, les mateixes fonts lamenten dos elements: un, que la llei urbanística més que protegir, almenys fins ara, hagi fomentat la construcció de forma agraïda, per dir-ho d’alguna manera, i, l’altra, que siguin els grans terratinents que, pel motiu que sigui -i molts, perquè tenen molts béns immobles però a nivell de liquiditat no estan tan folgats-, acabin desprenent-se de les propietats i, d’aquesta manera, deixin desprotegit un terreny, uns paratges que, històricament, s’havien anat conservant de forma intacta.

La unitat d’actuació UA 103a prevista al pla urbanístic de la Massana respecta com no pot ser d’una altra manera els vint metres cautelars de protecció de l’església. Però els veïns que veuen ara com es comença a remoure la terra en un paratge fins ara verge creuen que poden no ser suficients. I que deixaran la romànica dedicada a Sant Cristòfol en molt mala posició. En aquest sentit, expliquen, el responsable n’és el ministeri de Cultura, que no hauria fet la feina en aquest cas d’elaborar l’entorn de protecció específic del temple.

Comentaris (30)

Trending