Andorra la Vella planteja que els Reis Mags passin per tota la parròquia durant tot el 5 de gener

Marsol revela durant el Consell d’Infants que una de les opcions que hi ha sobre la taula és que els Mags, “potser sense un seguici tan gran” com el d’altres anys, es passegin durant hores per la majoria de carrers i deixin una bosseta de caramels a cada bústia

Conxita Marsol durant la celebració telemàtica del Consell d'Infants.
Conxita Marsol durant la celebració telemàtica del Consell d'Infants. tony lara / comú d'andorra la vella

Andorra la Vella planteja que els Reis Mags passin per la immensa majoria de carrers de la parròquia durant tot el 5 de gener i que deixin una bosseta de caramels a cadascuna de les bústies. Així s’evitaria la concentració de persones que afavoreix la propagació de la Covid i que no es vol facilitar. Ho ha revelat la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, durant el torn de preguntes del Consell dels Infants que s’ha celebrat aquest dimarts.

El cinquè Consell d’Infants d’Andorra la Vella, el del curs 2020-2021, s’ha constituït aquest matí en una sessió que s’ha celebrat de manera telemàtica a causa de les restriccions derivades de la Covid-19. Els dotze consellers infantils de 5è i 6è dels sis centres educatius de primària de la parròquia han estat nomenats per representar aquest any el seus companys i defensar les propostes de millora de la parròquia que treballaran durant el curs i que es debatran el proper mes de juny.

Tots ells s’han connectat des de les seves respectives escoles per seguir la sessió constitutiva, mentre que la cònsol major, Conxita Marsol, ho ha fet des del Centre de Congressos. Des del British College of Andorra han exposat la iniciativa que han batejat com RespirAND i que consisteix a crear un seguit de jardins verticals distribuïts en diversos punts d’Andorra la Vella amb el triple objectiu de millorar la qualitat de l’aire, conservar la imatge del paisatge del país i decorar la parròquia.

Els escolars proposen projectes per fer un autocinema, jardins verticals, un parc infantil adaptat a joves amb discapacitats, horts ecològics, casetes per als ocells i accions per millorar el drenatge del riu

Els alumnes del Col·legi Anna Maria Janer, de la seva banda, treballaran en el projecte d’un autocinema itinerant, que seria el primer del país, amb entrada gratuïta i que funcionés durant els mesos d’estiu. De la seva banda, des del Col·legi Sant Ermengol han exposat la idea de construir parcs per a joves d’entre 10 i 16 anys, amb tirolines i activitats de lleure, unes instal·lacions que haurien d’estar adaptades per a nois i noies amb discapacitat.

L’Escola andorrana d’Andorra la Vella, al seu torn, ha exposat la idea d’instal·lar xarxes als tubs de drenatge que arriben al riu, i des de l’Escola francesa d’Andorra la Vella aposten per dissenyar horts ecològics als col·legis per contribuir, entre d’altres propòsits, a promoure una alimentació saludable. Finalment, des de l’Escola francesa de Santa Coloma han recuperat el projecte que van iniciar els seus companys el curs passat (el Consell d’Infants es va veure truncat per la pandèmia i les accions no es van poder tirar endavant) consistent a construir casetes per als ocells per combatre la processionària i fer, també, espais per als gats abandonats amb la col·laboració de l’Escola Meritxell i els alumnes de l’Aula taller.

La cònsol major, que ha valorat molt positivament totes les idees i ha encoratjat els escolars a treballar-les durant el curs i també els ha felicitat per la implicació i perquè “penseu molt en el futur d’Andorra”, s’ha vist sorpresa al tram final de la sessió. Una de les estudiants del Sant Ermengol que seguia sessió ha demanat la paraula per plantejar que la cavalcada del proper gener, vista la pandèmia, s’allargui durant dies.

“No m’ho puc creure, no m’ho puc creure”, ha deixat anar Marsol mig emocionada reconeixent que, amb matisos, “és la meva proposta que encara no he fet pública”. De fet, la cònsol major ha explicat que sí que s’està estudiant, no sense dificultats, com fer arribar els Reis Mags a tots els racons, o a la majoria, de la parròquia. “Els Reis Mags vindran”, ha deixat clar la cònsol, que també ha aclarit que “potser no els podran acompanyar les carrosses”. Així, “i potser sense un seguici tan gran” com el d’altres anys, el projecte en ment és que els Mags d’Orient rodin durant tot el dia de Reis -s’entén que el 5 de gener, però s’ha d’acabar de definir- i en lloc de llançar els caramels deixin “bossetes a cada bústia”.

Comentaris (2)

Trending