L’aigua d’Escaldes serà un 4,5% més cara el 2024 sigui quin sigui l’IPC d’aquest any

L’assemblea de Capesa autoritza un increment del preu superior al que venia sent habitual veient la inflació del 2022, exercici que la companyia el va tancar amb un superàvit de 189.410 euros

Instal·lacions administratives de Capesa.
Instal·lacions administratives de Capesa. Toni Solanelles

L’aigua serà un 4,5% més cara a Escaldes el 2024, sigui quin sigui l’IPC que finalment s’estableixi per aquest any en curs. Així ho ha acordat l’assemblea de Capesa a proposta del consell d’administració de la companyia. Fins ara, almenys els darrers anys, s’anava proposat un increment lineal del 2% anual però la inflació disparada del 2022 (7,1%) s’ha deixat notar i s’ha acordat un increment una mica més accentuat del que solia ser habitual. I preveient el que pugui ser el cost de la vida d’aquest exercici en curs.

També s’incrementarà un 4,5% el cost dels embrancaments. Actualment s’abonen 2.500 euros de mitjana per embrancament, que se sol efectuar un sol cop a la vida. Almenys, un cop per immoble. És un preu baix si es compara amb altres tarifes que s’abonen dins i fora del Principat i pràcticament és el cost de la intervenció global que s’ha de fer per la realització d’un embrancament. Però Capesa prefereix ser conservadora. Almenys de moment.

Cada participació de Capesa està valorada en l’actualitat en 50,92 euros

Com també ho és amb els dividends. La companyia no repartirà beneficis relatius a l’exercici 2022. Segons que ha aprovat recentment l’assemblea d’accionistes, abonats els impostos i els costos financers, Capesa va tancar l’exercici passat amb uns beneficis de 189.410 euros, uns 20.000 euros més que el 2021. Aquests resultats vénen donats per uns ingressos d’explotació d’1.088.300 euros i unes despeses de 841.371 euros. El resultat d’explotació és de 246.000 euros en xifres rodones.

Els accionistes han aprovat les xifres i han acordat també que tot el benefici se’n vagi a reserves voluntàries. Durant l’assemblea també es va fer una actualització del preu de l’acció que, ara per ara, continua pujant. Així les coses, cada participació de Capesa està valorada en l’actualitat en 50,92 euros. Tot plegat porta a fer un bon balanç als responsables de la companyia, que continua afrontant inversions per a la millora de la xarxa i associades amb el creixement de la parròquia.

En aquest sentit, el director de Capesa, Eduard López Mirmi, ha lamentat que “és difícil tenir un pressupost realista quan no tenim informació, una comunicació més fluïda amb la presa de decisions del comú”. López Mirmi ha deixat clar que no es referia a la corporació actual sinó que era un retret en general, ja que el comú “no se n’adona de l’impacte que certes decisions” poden tenir en companyies com Capesa.

El director de Capesa, Eduard López Mirmi, ha lamentat que “és difícil tenir un pressupost realista quan no tenim informació, una comunicació més fluïda amb la presa de decisions del comú”

Es referia, per exemple, a la decisió de desenvolupar un pla especial per millorar accessos a Can Noguer, una decisió que des del punt de vista urbanístic pot ser del tot encertada però que agafa la companyia amb els pixats al ventre i ha de fer mans i mànigues per arribar a tot. I més quan aquest 2023 haurà d’afrontar de manera extraordinària inversions en matèria de seguretat després de l’atac en un dels dipòsits de la companyia, que portarà a posar videovigilància a totes les instal·lacions de la companyia i fer controls dels accessos.

“Hem de seguir el creixement de la parròquia que ens marca el comú” i això vol dir, per exemple, haver d’adquirir i col·locar bombes en segons quins punts, que en matèria d’inversió suposaran properament 80.000 euros. O 100.000 euros que s’hauran de gastar en un filtre nou, el cinquè, a l’ETAP principal, la del Madriu. Ja s’havia projectat col·locar aquest filtre, com a recanvi i, a més, agilitzarà més el conjunt de processos que s’han de dur a terme, amb la qual cosa, doble guany.

Comentaris (6)

Trending