L’abocador de terres de Beixalís es tancarà en un any com a màxim

Està obert des de fa disset anys i arriba al límit de la seva capacitat amb l'entrada de 180 camions cada dia

Comentaris

Una imatge de l'abocador de Beixalís.
Una imatge de l'abocador de Beixalís. COMÚ DE LA MASSANA

L'abocador de Beixalís es tancarà en un límit màxim d'any any segons ha informat aquest dimecres la cònsol de la Massana, Olga Molné després de la sessió de comú. La instal·lació arriba al límit de la seva capacitat amb 180 camions que hi aboquen terres cada dia. 

El comú de la Massana ha adjudicat les obres de condicionament de l'abocador de Beixalís. La corporació ja ha anunciat a Govern -Medi Ambient i Territori i Habitatge- el seu pròxim tancament,  Les terres traslladades a l’abocador  han crescut un 403,9% en els darrers quatre anys. Així, si el 2016 s’hi van abocar 42.174 tones, l’any passat la xifra va veure’s incrementada fins a les 212.513 tones.  La corporació no s'ha plantejat obrir un altre abocacor a la parròquia. L'actual funciona des de fa 17 anys. Hi h dos altres abocadors al Maià i a Sant Julia de Lòria.

La cònsol major, Olga Molné ha explicat que "en el darrer any, el nombre d’abocaments ha augmentat exponencialment, arribant fins als 180 camions diaris, amb la conseqüent afectació al trànsit i al benestar dels veïns de la zona. Durant més de 17 anys s’ha evidenciat el compromís i la voluntat del comú de la Massana de donar suport al sector de la construcció, ja que abans de l’abocador de Beixalís teníem el de Comallemple".  

Des del departament d’obres s’ha efectuat un aprofundit anàlisi sobre possibles emplaçaments, descartant ja d’entrada la zona de Beixalís, ja que tant els habitants de l’Aldosa com d’Anyós porten molts anys suportant les molèsties de l’elevat pas de camions per una carretera secundària amb una alta densitat de vehicles, ja que, a més, és utilitzada per molts habitants d’Ordino per no haver de passar pel centre de la Massana. S’han descartat altres ubicacions que comportarien passar pels mateixos accessos que l’estació d’esquí, cosa que no seria compatible amb aquesta activitat turística i esportiva.

Pel que fa al domini esquiable de Vallnord-Pal Arinsal, Molné ha indicat que els ingressos són un 2% superiors als de la temporada d'hivern del 2019, l'any abans de l'arribada de la pandèmia i que es va tancar amb unes xifres molt altes". La cònsol també s'ha referit a la Fira de l'Esport a la publicació al BOPA del concurs per a l'adjudicació del concurs. Serà inclusiu i tindrà en compte tot el món esportiu del país.

Durant la sessió de comú s'han aprovat els crèdits que s'han reconduït per 883.000 euros i que no suposaran un nou endeutament, segons ha explicat el conseller de Finances, Jordi Areny.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending