Ni tirolina ni ràfting: només Unió Laurediana defensa per a Naturlandia un model similar a l’actual

Desperta Laurèdia i Units pel Canvi aposten per potenciar la Rabassa com a espai natural fent-la la porta d’entrada de la vall del Madriu i deixant de banda el parc temàtic vigent

-
-
Cap de les tres formacions que concorren als comicis electorals de Sant Julià de Lòria fan referència en els seus programes a dues de les estrelles del projecte de l’actual comú: la tirolina de sis línies per a Naturlandia i el ràfting al Valira lligat també amb l’ecoparc de la Rabassa. Això no vol dir que no es puguin acabar repescant alguna de les dues iniciatives perquè les propostes programàtiques no són del tot exhaustives. Ara, sí que és clar que guanyi qui guanyi a Naturlandia hi haurà canvis. Molt profunds en el cas que Desperta Laurèdia o Units pel Canvi assumeixin el comandament de la corporació, i de matís però manteniment de la fórmula actual per part d’Unió Laurediana-terceravia.

La candidatura que encapçala Josep Majoral és, en certa manera, hereva dels impulsors del parc temàtic a la Rabassa. Continua mantenint en el seu programa Unió Laurediana que Naturlandia “ha de ser un revulsiu econòmic per la parròquia”. Consideren que s’hauria de “millorar la gestió i reorganitzar-la” alhora que “vetllarem per la seva orientació econòmica i social. Per això, és estrictament necessària una comptabilitat analítica de les diferents activitats, així com un control acurat, que ens permetrà poder prendre decisions amb fiabilitat i seguretat”. Terceravia no ofereix més concreció. Això sí, pretén “recuperar la il·lusió i la confiança del personal és imprescindible per poder assolir el nostre objectiu i fer de Naturlandia un projecte per a tothom”.

Desperta Laurèdia i els socialdemòcrates d’Units pel Canvi farien un canvi radical a la Rabassa. Naturlandia aniria pels aires i s’apostaria per la natura i altres atractius que pot oferir la zona sense una intervenció tant accentuada com ha estat la seva conversió en un parc que no ha acabat de rutllar mai. Les dues formacions coincideixen en què la Rabassa hauria de ser la gran porta d’entrada a la vall del Madriu-Perafit-Claror distingida des de fa anys com a patrimoni de la humanitat. Sense dubte, qui desenvolupa un projecte més clar per a allò que avui és Naturlandia és la candidatura que encapçala Cerni Cairat.

Cap de les formacions que concorren als comicis a Sant Julià no amaga que l’ecoparc és un fiasco que, en major o menor mesura, cal reorientar

Per a Desperta Laurèdia, Naturlandia “continua sent un desafiament de futur” per culpa dels “quantiosos resultats negatius” deguts a la manca de rumb del projecte. En conseqüència, la formació que té suport d’alguns sectors de Demòcrates per Andorra té clar que “model actual de Naturlandia no és sostenible”. "Naturlandia s’ha de basar en un model de turisme respectuós amb l’entorn, que prioritzi la qualitat enfront la quantitat, retornant la Rabassa com a espai social per a la gent de Sant Julià”. I més enllà de fer-la porta d’entrada de la vall del Madriu “s’ha de reorientar cap a l’esport, el benestar, la qualitat gastronòmica, hotelera, el turisme familiar i la vivència de la natura en estat salvatge”.

Les propostes que fa Desperta Laurèdia passen per “desenvolupar un servei de restauració i allotjament de qualitat”, reconvertir “el parc d’animals en un centre d’interpretació i de recuperació de la fauna del Pirineu, defensant un model de parc sense animals en captivitat” i desenvolupar tot un seguit d’activitats lligades amb el turisme de lleure i esport tals com l’esquí nòrdic i de muntanya, el ciclisme en ruta i tot terreny o el senderisme. “Crearem un recorregut d’experiències amb inici a Sant Julià, que relacioni els punts d’interès turístics culturals i naturals amb Naturlandia” i “desenvoluparem un recorregut natural inclusiu, per a persones amb discapacitat al bosc de la Rabassa”, pregona el programa. 

Finalment, les píndoles propositives d’Units pel Canvi en relació amb el projecte de Naturlandia se centren en dos únics punts. Reorganitzar la direcció del parc temàtic i fer-lo un projecte nacional i, com s’ha dit, “convertir el bosc de la Rabassa en un espai protegit i fer-ne una entrada
digna a la vall del Madriu-Pedrafita-Claror”. De tirolines o de ràfting ni rastre. Amb Laurèdia en Comú vivint les darreres batzegades al comú hi ha projectes que, aparentment, han quedat i quedaran al calaix. O potser no, perquè Vila i el seu equip tampoc no ho duien al programa i han acabat fent córrer rius de tinta i allaus de comentaris.

Comentaris (3)

Trending