Neu

Estacions i botigues de lloguer de material d’esquí podran posar els temporers en ERTO

El Govern aprova via decret que es pugui aplicar una reducció de jornada o una suspensió de contracte a aquests treballadors fins al 31 de gener, a la vegada que permet els dominis no pagar l’electricitat gastada al desembre pels ginys mecànics i la producció de neu artificial

Les nstal·lacions de Vallnord Pal Arinsal després de la nevada d'aquest matí.
Les nstal·lacions de Vallnord Pal Arinsal després de la nevada d'aquest matí. Vallnord Pal Arinsal

Les estacions d’esquí i les botigues de lloguer de material podran posar en ERTO els treballadors temporers. Almenys fins al 31 de gener. Així ho ha decidit el Govern en la reunió del consell de ministres celebrada aquest matí, que també ha aprovat una altra ajuda per als dominis: una reducció total del cost de l’electricitat que fan servir pels aparells de transport per cable i per a la producció de neu artificial durant el mes de desembre.

Són dues decisions que s’han adoptat aquest mateix matí i que, de fet, ja han estat publicades en un BOPA extra. En el primer cas, s’aprofita que la tercera Llei òmnibus atorga al Govern la facultat de fixar via decret quines empreses es poden acollir a les suspensions temporals de contracte o a les reduccions de jornada, les figures que traslladen a la legislació andorrana els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) així com el període de vigència durant el qual ho poden fer. I, en aquest cas, inclou les estacions d’esquí i les botigues de lloguer de material que, recorden, estan afectades per les “mesures adoptades per autoritats estrangeres dels països veïns que limiten l’arribada de turistes”.

Les dues mesures han rebut el vistiplau del consell de ministres just el dia que els dominis esquiables han de decidir si obren a partir de dissabte, data fixada ara fa uns dies des del Govern

Així, s’estableix una “excepció quant a la data d’alta de les persones assalariades” mitjançant la qual “les empreses que tinguin com a activitat principal les activitats econòmiques d’estació d’esquí i de botigues de lloguer de material d’esquí poden afectar a una suspensió temporal dels contractes de treball o a una reducció de la jornada laboral les persones assalariades que hagin estat donades d’altra en l’empresa i a la CASS amb posterioritat al dia 30 de setembre del 2020, sempre que els seus contractes de treballs siguin contactes de temporada i no tinguin una durada superior a cinc mesos”. Aquesta opció resta en vigor fins al 31 de gener del 2021.

Una altra mesura adoptada va referència a les factures d’electricitat. En aquest cas, s’estableix que “les empreses que exploten estacions d’esquí o camps de neu poden demanar una reducció de la tarifa elèctrica aplicable únicament al consum dels aparells de transport per cable i de producció de neu de cultiu”. Aquesta serà del 100% i s’aplicarà “tant al terme de potència com al terme d’energia”. La mesura, per ara, és només per al període comprés entre l’1 de desembre i l’1 de gener. És a dir, fins al dia previ a la data en la qual el Govern, fa uns dies, van anunciar que podrien obrir els dominis esquiables.

Una de les zones de Pal que acullen activitats aquests darrers dies.

Relacionat

Pendents de França per obrir les estacions amb dubtes sobre com i quan

Aquestes dues decisions arriben just quan el sector està pendent de si, finalment, obre dissabte -i en cas afirmatiu, en quines condicions-. Per ara, oficialment no hi ha cap decisió adoptada i es podria entendre que la primera de les mesures, la possibilitat de posar temporers en ERTO, podria intentar ajudar, justament, a disminuir les despeses de les estacions en cas de posar-se en marxa, tot tenint en compte que el nombre d’usuaris quedaria, de moment, molt limitat tant per les restriccions d’aforament necessàries com a mesura de prevenció davant la Covid-19 com per la dificultat que puguin venir turistes, especialment de Catalunya.

Comentaris (11)

Trending