Pendents de França per obrir les estacions amb dubtes sobre com i quan

Les múltiples reunions que s’han dut a terme durant aquest dimarts per mirar d’aplanar el camí cap a l’arrencada de la temporada d’esquí han evidenciat les diferències estratègiques i els molts dubtes i incerteses

Una de les zones de Pal que acullen activitats aquests darrers dies.
Una de les zones de Pal que acullen activitats aquests darrers dies. vallnord pal-arinsal

Aquest dimecres s’espera que sigui clau. Tampoc no hi ha massa marge de maniobra més si finalment les estacions d’esquí acaben alçant el teló dissabte, potser diumenge. Hores d’ara no hi ha res clar. Una de les claus és saber si França ‘penalitzarà’ els seus residents que puguin venir a esquiar a Andorra. Que hi hagi lliure circulació francesa és un element molt important. Però no pas del tot decisiu. Pal-Arinsal i Saetde són altament reticents a posar-se en marxa fins que la situació sanitària a l’entorn no estigui més clara.

L’escull màxim, asseguren les fonts consultades, és que el cap de Govern, Xavier Espot, anunciés de manera unilateral, sense haver-ho consultat prèviament amb les estacions, que el 2 de gener l’esquí es posaria en marxa al Principat i que el primer ministre francès, Jean Castex, hi havia donat el vist-i-plau. Cap de les societats explotadores de camps de neu, ni públiques ni privades, no en sabia res de res. L’anunci va agafar desprevingut tothom. De fet, cap estació no tenia previst obrir, almenys d’una manera destacada, fins passat Reis o més enllà. I la voluntat, des del punt de vista empresarial, continuaria sent la mateixa.

Aquesta jornada de dimarts ha estat especialment moguda. Amb reunions amunt i avall. Societats, Ski Andorra, Govern… tothom ha estat en moviment. Actiu. Contactes, converses… i per ara silenci oficial

La disparitat de criteris hauria quedat molt clara en els diversos contactes que hi ha hagut els darrers dies. Aquesta jornada de dimarts ha estat especialment moguda. Amb reunions amunt i avall. Societats, Ski Andorra, Govern… tothom ha estat en moviment. Actiu. Contactes, converses… i per ara silenci oficial. Els equips de comunicació de totes les estacions estaven activats per fer anuncis que s’han demorat un dia més mentre als camps de neu, almenys quant a la preparació d’instal·lacions i pistes, poc o molt s’hi està treballant.

Els contactes diplomàtics que hauria de tancar aquest dimecres el Govern haurien de permetre tenir clar que les estacions podran rebre esquiadors francesos sense condicions, sense que hagin de confinar-se després al seu domicili ni res per l’estil. Si aquest fet es confirma, és probable que s’activi l’obertura progressiva a partir de dissabte o de diumenge. A Govern li preocupa no donar una imatge d’unitat i les estacions tenen interessos força diferents. De fet, algunes de les societats haurien arribat a sol·licitar compensacions econòmiques a l’administració per tal d’obrir ‘sense voler-ho’. I per aquí, fins ara almenys, l’executiu no hi passa.

Practicants de raquetes a Arcalís.

Relacionat

Sense turistes catalans i amb el virus descontrolat, l’obertura d’estacions queda en ‘stand by’

El que està clar és que de turisme català, que és la massa crítica principal, per exemple, de Pal-Arinsal, no se’n pot esperar abans de l’11 de gener. I aquest és un fre molt important. De fet, els equips de monitors de totes les estacions a data d’avui no tenien cap notícia. Ben al contrari. Se’ls van donant llargues. Excepte, per exemple en el cas de l’estació massanenca, aquells extracomunitaris que s’han activat i que durant aquests dies estan fent classes a infants del país. Grau-Roig també activa aquest dimecres alguna pista perquè hi puguin anar els integrants de l’escola d’esquí.

Però de concreció no se n’espera cap fins aquest dimecres i encara bo. L’estira-i-arronsa és molt important. L’única societat que des de l’inici s’ha mostrat més procliu a posar-se en marxa tan aviat com fos possible i que hauria acollit el 2 de gener com la data per activar-se hauria estat Ensisa, probablement per les pressions hoteleres de pobles com Soldeu. Però sense tenir un mínim de públic garantit, i això torna a passar ara per França, tampoc hi ha gran cosa a fer. Aquest dimecres, doncs, s’espera decisiu.

Comentaris (11)

Trending