Neu

Crit d’alerta dels monitors d’esquí per la precarització de la professió

Alerten que els sous baixos estan fent que molts andorrans passin a altres sectors i, en canvi, que la qualitat de l’ensenyament baixi, amb riscos fins i tot per clients i treballadors

Els monitors d'esquí reclamen a l'administració que tingui més en compte el català i la tècnica andorrana.
Els monitors d'esquí reclamen a l'administració que tingui més en compte el català i la tècnica andorrana. ARXIU

Els monitors d’esquí andorrà han fet un nou crit d’alerta, l’enèsim, pels riscos que comporta la precarització que, al seu entendre, viu la professió al país. En l’assemblea ordinària de l’associació que els aplega, s’ha lamentat que Govern continuï sense crear una quota específica. Això comporta que s’estigui contractant principalment treballadors estrangers, a sous molt baixos. De retruc, lamenten, no es compleix la normativa que exigeix que les classes es facin en català i es posa en perill la qualitat de la formació.

Així ho ha posat en relleu Carles Iriarte, president de l’entitat, durant la trobada, celebrada aquest divendres al vespre. Durant la mateixa, s’ha compartit l’estèril resultat que han tingut les reunions mantingudes amb diferents ministeris (Interior, Turisme, Educació o Esports entre altres) per traslladar a Govern aquesta preocupació. La situació, alerten, està fent que molts monitors del país deixin la professió. “Enguany, encara han plegat més. Busquen altres sortides laborals perquè senten que ni se’ls reconeix ni se’ls paga bé”, apunta.

En no haver una quota específica, les empreses que ofereixen el servei prefereixen principalment anar a buscar monitors a l’estranger, aprofitant temporers. Avisa Iriarte, però, que en molts casos arriben “encara en formació i no titulars”. Això, considera, suposa “inseguretat i risc tant pel treballador com pel client”. A banda, lamenta que “no es compleix la normativa perquè les classes no es fan en català”.

Al seu entendre, els baixos salaris, però, comencen també a tirar enrere els mateixos monitors estrangers. I és que, assegura, “molts de fora es queixen que no els surt a compte venir pels preus del lloguer”. Iriarte lamenta que el que “per alguns és mà d’obra barata, altres ho entendrien com a explotació laboral”.

El president de l’associació denuncia que aquesta situació, al final, també acabarà tenint conseqüències per al prestigi d’Andorra com a destinació turística. “L’ensenyament està baixant a nivells de precarietat i això afecta la qualitat i la imatge del país. Els turistes no venen atrets per les escoles d’esquí”, comenta.

Durant l’assemblea, la junta de l’entitat també ha comunicat la voluntat de repetir, a final de la temporada, les eleccions per renovar l’òrgan de direcció. Les que es van celebrar fa uns mesos, s’entén, van estar marcades per la Covid i, per això, “no tothom va poder participar en el procés”. Ara es confia que el procediment es pugui impulsar sense tants contratemps i, per tant, permetre a tothom poder, si així ho desitja, presentar candidatura o votar.

Etiquetes

Comentaris (24)

Trending