Neras, Tomàs, Zamora i Risco aconsegueixen cadira al consell d’administració de la CASS

La interventora de Govern i l’empleada d’Andorra Telecom guanyen la pugna oberta entre els assalariats, la CEA imposa la seva força i l’expolicia i advocat assalta el tron dels pensionistes

-
-
Montserrat Neras i Pilar Tomàs en representació dels assalariats, Francesc Zamora pel col·legi electoral dels empresaris i autònoms i Jacint Risco com a delegat dels pensionistes seran els quatre membres del consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) sorgits de les urnes. Amb una participació minsa tot i experimentar un increment notable respecte fa quatre anys, els comicis de la CASS s’han desenvolupat amb normalitat.

Els resultats estaven del tot oberts. Almenys entre els assalariats i els pensionistes. Qui de ben segur que ha complert els pronòstics és Francesc Zamora, que representarà els interessos del teixit empresarial a la parapública. Amb tota la maquinària de la Confederació Empresarial (CEA) al darrere, qui fins a la data era el suplent de Jordi Galobardas s’ha imposat amb claredat a l’altre candidat, Josep Baliellas. Zamora a més que doblat Baliellas obtenint dos de cada tres vots emesos en el col·legi dels empresaris i els treballadors per compte propi. El vencedor ha obtingut 579 vots per 243 del seu adversari.

La participació continua sent molt minsa, del 5,34% del total d’electors potencials, però es duplica respecte de fa quatre anys

Probablement la major sorpresa s’ha donat entre els pensionistes. Encara que el funcionari de policia jubilat i advocat Jacint Risco podia estar entre els favorits, aparentment les travesses donaven cert avantatge a Pilar Cortadellas. Finalment, però, i en un col·legi on la multiplicitat de candidatures ha comportat un molt notable increment de participació, Risco, militant de DA, s’ha endut el gat a l’aigua. I ho ha fet amb certa solvència, obtenint 358 dels 1.102 emesos i, per tant, superant de 61 vots Cortadella. Excepte la llista liderada per Enric Riba (237 vots), la resta de candidatures ha tingut un suport força més testimonial.

I on era molt difícil fer cap aposta era entre els assalariats, la immensa majoria d’ells funcionaris o treballadors de parapúbliques. Justament, una funcionària, interventora adjunta del ministeri de Finances, Montserrat Neras, ha estat la candidata més votada amb 329 dels 1.563 vots emesos. En segon lloc s’hi ha situat l’empleada d’Andorra Telecom Pilar Tomàs, amb 247 sufragis, tan sols nou més que la candidatura que encapçalava Jordi Rubia. Una mica més lluny i han quedat els germans González Campos (215) i els tres candidats restants han quedat per sota dels 200 suports. Sorprèn en negatiu el resultat obtingut per Víctor Iriarte, que comptava amb el suport públic i notori del Partit Socialdemòcrata (PS).

En conjunt, sols un 5,34% de les persones que tenien dret a vot han acudit a l’urna, sigui en el format de vot per dipòsit o acudint aquest dimecres a les instal·lacions de la CASS en la jornada electoral pròpiament dita. No obstant el percentatge de participació -s’han emès 3.532 vots en total dels 66.133 possibles- ha doblat la de fa quatre anys, una circumstància que ha estat remarcada pel president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, que ha agraït el comportament durant la jornada tant dels candidats com dels interventors.

El nou òrgan de direcció es constituirà l’11 de juliol i en una de les coses que treballarà serà en possibilitar el vot electrònic

Percentualment, ha pujat moltíssim el sufragi hagut en el col·legi dels pensionistes. Probablement per l’increment del nombre de candidatures. No obstant això, Rascagneres ha atribuït l’augment de votants en aquest col·legi per “la preocupació de les pensions. Els pensionistes tenen un interès en participar, però aquesta circumstància també afecta els assalariats, que un dia o un altre seran pensionistes”. En general, el president de la parapública ha ressaltat “una participació més altra en un moment important per a la CASS i el seu futur”.

Rascagneres, que ha explicat que el nou consell d’administració es constituirà el proper 11 de juliol seguint el que estableix la llei, ha remarcat que una de les coses amb les quals es posarà a treballar el nou òrgan de direcció de la parapública una vegada estigui en funcionament serà el de fer possible, d’aquí quatre anys, el vot electrònic. “És una de les idees que hi ha a la taula” per mirar d’incrementar més encara la participació encara que té els seus riscos i complexitats, ha destacat el president de la CASS.

Documents

Etiquetes

Comentaris

Trending